José Andrés dona als afectats pel volcà de La Palma el doble del que va guanyar amb el premi Princesa d'Astúries

El xef va rebre enguany el guardó de la Concòrdia per la seva ONG World Central Kitchen

2 min
José Andrés en una de les campanyes d'alimentació per a persones que passen gana

BarcelonaEl cuiner asturià José Andrés donarà el doble del valor del premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia als veïns de La Palma que han patit les conseqüències de l'erupció del volcà Cumbre Vieja. El xef de Mieres, establert als Estats Units des de fa tres dècades, ha anunciat que la quantitat ingressada pel premi l'entregarà multiplicada per dos. "La doblarem la meva dona i jo i la donarem a La Palma", ha anunciat el xef, que en total donarà amb la seva dona 100.000 euros. Personal de l'ONG de José Andrés, World Central Kitchen, va arribar a La Palma pocs dies després de l'erupció per col·laborar igual que fa amb tantes catàstrofes naturals que tenen lloc arreu del món. "Seguirem allà fins que no ens necessitin", ha afirmat.

No és el primer cop que José Andrés col·labora per solucionar els estralls provocats per un volcà, ja que la seva organització ha estat present en erupcions volcàniques a Hawaii i Guatemala. A La Palma, l'organització de José Andrés dona menjar a entre 1.500 i 2.500 persones cada dia. José Andrés ha confessat en una roda de premsa que vol ser "el millor cuiner del món" però que, per deixar a les seves tres filles "el llegat d'un món millor", ha de ser "la veu dels que no tenen ni veu ni vot però que han de tenir un espai a la taula". "No es poden fer conferències sobre la fam sense convidar ningú que passi gana, no es poden fer conferències sobre immigració sense convidar un emigrant, no es poden fer conferències sobre la igualtat sense convidar les dones que pateixen la desigualtat", ha expressat el xef.

José Andrés ha aprofitat l'anunci per recordar que "els països rics i organitzacions com les Nacions Unides es plantegen que el malbaratament es pot reconvertir en aliment real donant dignitat a la gent que el mereix". "Si volem solucionar el problema de la fam en un planeta que aviat arribarà als 9.000 milions d'habitants, hem de ser eficients en la distribució dels aliments", assegura el fundador el 2010 de World Central Kitchen, que es dedica a portar menjar allà on hi ha episodis de fam col·lectiva, ja sigui per guerres o per catàstrofes naturals.

stats