Polèmica

L'actriu María León, a judici per un presumpte delicte d'atemptat contra l'autoritat

La Fiscalia demana un any i nou mesos de presó per a l'actriu, que assegura haver estat "víctima d'abús policial"

ARA
2 min
María León també de blanc als Goya

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 18 de Sevilla ha obert aquest divendres judici oral contra l'actriu María León i dues persones més per l'altercat que van protagonitzar contra una patrulla de la policia local l'1 d'octubre del 2022. L'obertura del judici oral implica també que l'actriu haurà de pagar una fiança de 150 euros.

Els fets van tenir lloc l'1 d'octubre a la nit, quan l'actriu va veure una patrulla de la policia local interrogant un home que circulava amb bicicleta amb una copa de vidre a la mà. Mentre els agents li feien una prova d'alcoholèmia, que va sortir positiva, un grup de persones, entre elles León, van començar a increpar la policia i van gravar l'escena amb els mòbils. La patrulla va demanar la documentació a l'actriu i, com que no la portava, la van fer entrar al cotxe per portar-la a comissaria i identificar-la. Va ser aleshores quan, presumptament, va agredir un dels agents, fet pel qual va ser detinguda i va passar la nit a la presó. L'endemà va ser traslladada als jutjats de Sevilla per fer un judici ràpid en el qual es va acollir al dret constitucional de no declarar i va ser posada en llibertat amb càrrecs.

És per aquests fets que la Fiscalia demana a León un any i nou mesos de presó per un presumpte delicte d'atemptat contra l'autoritat i una multa per un presumpte delicte lleu de lesions, fets que ella sempre ha negat i pels quals s'ha defensat al·legant que va ser "víctima d'abús policial". L'actriu no ha estat l'única acusada, perquè dues de les persones que l'acompanyaven la nit dels fets també han anat a judici, implicades presumptament en delictes d'atemptat i resistència a l'autoritat.

Per la seva banda, els tres agents de la policia local que formen part de l'acusació particular han reclamat a León una condemna de presó de dos anys i un dia per un delicte d'atemptat contra l'autoritat, a més de sol·licitar un pagament d'una multa de 5.400 euros per presumptes delictes de desobediència i lesions. El juny de l'any passat la jutgessa instructora ja va considerar que, tenint en compte la narració dels agents i una altra patrulla al lloc dels fets, hi havia indicis suficients de delictes d'atemptat contra l'autoritat i lesions lleus.

La narració dels agents

Segons l'atestat policial, els agents van interceptar el ciclista per realitzar-li una prova d'alcoholèmia i entre 10 i 12 persones van començar a cridar i increpar-los. Entre aquest grup de persones hi havia, segons la narració de la policia local, María León, que presumptament va gravar els fets amb el seu telèfon mòbil tot i que se li va demanar deixés de fer-ho. L'atestat també apunta que "la investigada es va dirigir al policia dient-li: "Tonto, tu què ets, el xèrif?", cosa que l'agent va considerar una falta de respecte i li va demanar la documentació per sancionar-la per una infracció administrativa. Segons la versió dels policies, l'actriu no portava a sobre la identificació i els agents li van demanar que pugés al cotxe patrulla per anar a comissaria i poder-la identificar. L'atestat policial afegeix que diverses persones del grup haurien rodejat el cotxe patrulla i una d'elles n'hauria obert la porta. Aleshores, León va intentar sortir del vehicle i un agent l'hi va intentar impedir, moment en què suposadament l'actiu l'hauria colpejat, fet que va derivar en la seva detenció i inici de la causa.

stats