Gent 31/01/2022

La 'lleona' Tina Turner publica les seves dures memòries espirituals

'La felicidad nace de ti' és l'intent de la cantant d'ajudar els que han tingut una vida difícil com ella

À.G.
2 min
Tina Turner ensenya les seves ferides  més íntimes

Barcelona"Una infància infeliç, l'abandonament, un matrimoni violent, una carrera estancada, la ruïna econòmica, la mort prematura de membres de la meva família i múltiples malalties". Aquests són només alguns dels avatars que ha hagut de superar Tina Turner, segons ella mateixa enumera en la introducció del seu segon volum de memòries, La felicidad nace de ti, que arriba aquest dimecres a les llibreries, de la mà de l'editorial Luciérnaga.

"Vaig rugir, rugir i vaig seguir rugint fins que vaig superar tots els reptes", explica en el llibre. Però abans de ser la lleona Turner, i de vendre més de 200 milions de discos, va ser Anna Mae. Nascuda a Tennessee, en un soterrani sense finestres –la sala de maternitat reservada a les dones negres en l'hospital del comtat– va captar de seguida que sa mare, Zelma, era molt afectuosa amb sa germana, però no pas amb ella. "Sabia que mai m'havia estimat i això és una càrrega molt pesada per a una nena petita". Anna Mae va acabar vivint amb la seva àvia, després que la mare optés per canviar de ciutat.

La topada amb el món de la música es va produir quan tenia disset anys. L'àvia havia mort i ella havia decidit començar una nova vida a Saint Louis (Missouri). "Vaig anar al Club Manhattan, un local de música bulliciós i ple de fum, on vaig conèixer dos homes que tindrien un paper molt important en la meva vida". Un era un saxofonista, amb qui va tenir un afer fugisser. L'altre era Ike Turner, amb qui s'acabaria casant i que s'acabaria convertint, també, en la seva parella musical. Va ser un matrimoni ple de toxicitat i violència masclista. La cantant explica que el canvi de nom, d'Anna Mae Bullock a Tina Turner, li va imposar el marit encara que ella protestés. "Els llavis partits, els ulls amb morats, les articulacions dislocades i la tortura psicològica es van convertir en part del meu dia a dia".

Amb tot, les memòries estan plantejades com un llibre espiritual, pensat per ajudar. La idea rere el volum és explicar com les dificultats de la vida poden ser una palanca per al canvi positiu. Però algunes de les escenes són colpidores, com quan pren 50 somnífers de cop, abans de sortir a l'escenari, perquè ja no pot amb la vida. Era l'any 1968 i encara li faltava viure la gran explosió que la convertiria en una artista celebrada arreu del món. Quan va despertar, confessa haver sentit "decepció" per no haver tingut èxit en la temptativa. Però en aquells temps va connectar amb el budisme, que li va servir com a refugi espiritual. "Si existia justícia en l'univers, aquesta positivitat que feia tant de temps que desitjava m'arribaria algun dia". La felicidad nace de ti completa, doncs, el relat iniciat el 2017 amb el primer volum de memòries My love story.

stats