Monarquia
Gent Monarquies 27/08/2023

El dietari de la reina Elisabet II, en mans d'un sol home

Els quaderns de records de la reina han estat llegats al seu majordom, que seleccionarà els fragments que es poden publicar

2 min
La reina Elisabet II

BarcelonaLes coses al Palau de Buckingham són lentes, parsimonioses i, per damunt de tot, d'un ordre inalterable. Fins i tot en els assumptes personals. Això ho sap molt bé Elisabet II, que va estar al tron de la Corona britànica durant 70 anys, des de la Segona Guerra Mundial fins a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, emanant estabilitat en moments de desequilibri mundial. I mentre fora el món contemporani es feia i es desfeia, la monarca es tancava en alguna de les 775 habitacions del palau londinenc a escriure religiosament el seu diari personal. En uns quaderns negres –sempre d'aquest color– va anotar-hi durant 81 anys fets, pensaments i idees que ara han quedat en mans d'un sol home, Paul Whybrew, que decidirà si els secrets de la reina continuaran sent un enigma la resta de la història o si es podran publicar des dels Arxius Reials.

Paul Whybrew no és algú qualsevol. L'any 2012 va sortir a la pantalla gran, concretament a l'espot publicitari dels Jocs Olímpics de Londres de l'any 2012, acompanyant l'actor de James Bond, Daniel Craig, fins a l'habitació de la reina. Precisament, aquesta va ser la seva tasca principal durant els 44 anys de servei: despertar la reina, gestionar la seva correspondència i trucades o rebre les visites i, fins i tot, fer-se càrrec dels gossos corgi d'Elisabet II. Tot i els seus gairebé dos metres d'altura –per això hi ha qui es refereix a ell com Tall Paul–, va destacar per la seva immensa discreció, una actitud que el va fer mereixedor de ser el page of the backstairs, el majordom principal.

Després de la mort de la monarca, el majordom ha hagut d'assumir una tasca que pot ser de gran rellevància: rellegir i classificar el dietari personal que la reina va escriure durant 81 anys. Els fragments que trobi pertinents podran ser publicats en els pròxims anys des dels Arxius Reials del castell de Windsor i els que no seran material confidencial.

Ni tan sols Felip d'Edimburg, marit d'Elisabet II, va tenir accés al contingut del dietari de coberta negra i, de fet, a palau se sabia que només sota emergència nacional es podien interrompre les estones d'escriptura de la reina. En cas que algú volgués tafanejar el que havia escrit al final de la jornada, es trobava que el calaix on es guardava el quadern estava tancat amb una clau que només posseïa la reina. A més, per garantir la confidencialitat, la monarca demanava que es destruís el paper assecant de la tinta utilitzat la nit anterior.

Excepcionalitat familiar

A més dels drets i deures com a reina, la mare de l'actual rei va heretar l'hàbit d'escriure en un diari personal de la seva rebesàvia, la reina Victòria. Llavors va ser la seva filla Beatriu l'encarregada de repassar els 121 quaderns i 43.765 pàgines que va escriure la seva mare i d'eliminar tot el que pogués molestar la família reial britànica. És justament la selecció de Beatriu la que actualment es pot consultar a la pàgina web de Buckingham, després que el 2012 la reina donés l'autorització de publicar els fragments que havien passat la censura. Però pel que fa als textos d'Elisabet II, no serà el seu fill i actual rei Carles III el que dedicarà hores al dietari personal de la seva mare, sinó que ho farà el majordom.

stats