De conte
Gent Monarquies 17/10/2023

Dinamarca busca la seva Ventafocs: una sabata perduda a la festa del príncep Christian

El Palau de Christiansborg de Copenhaguen va rebre dos-cents convidats per celebrar la festa d'aniversari de Christian, l'hereu de la Corona

2 min
Sopar d'aniversari de Christian de Dinamarca

Barcelona"¿Ha estat la Ventafocs qui va perdre la seva sabata ahir a la nit?", han escrit des del compte d'Instagram de la casa reial danesa. Diumenge passat el Palau de Christiansborg, al centre de Copenhaguen, es va celebrar el divuitè aniversari del príncep Christian. Monarques, prínceps i ciutadans de la quinta de l'hereu de la Corona danesa van assistir al sopar i a la festa posterior en honor a la majoria d'edat del net de la reina de Dinamarca, però entre els dos-cents convidats algú es va deixar una sandàlia daurada en alguna de les sales del palau.

Les cites institucionals van atapeir l'agenda de la família reial danesa d'aquell diumenge. Hi havia un fet important a celebrar: els divuit anys de l'hereu de la Corona de la commonwealth de Dinamarca. La majoria d'edat representa l'assumpció de responsabilitats com a ciutadà i, per als joves de sang blava, també significa la presentació oficial davant del poble que hauran de governar en un temps futurible. L'hereu de la Corona va començar el dia fent una aparició pública al balcó d'Amalienborg –la residència reial des de 1764–, on va saludar la multitud de persones que es van congregar a la plaça del palau. També la Guàrdia Reial de Dinamarca va desfilar amb tota la fastuositat dels dies assenyalats. Moltes de les persones que van assistir a l'esdeveniment feien onejar petites banderes daneses i australianes, aquesta última en honor al país d'origen de Mary Donaldson, la dona de Frederic de Dinamarca, el següent en la línia successòria del tron.

Però la celebració de veritat va arribar a les cinc de la tarda –o del vespre, des de l'òptica nòrdica– quan els dos-cents convidats van entrar al Palau de Christiansborg, conegut popularment com a Borgen. La voluntat de Christian de donar-se a conèixer davant la societat va ser plural en tots els sentits. Per una banda, no van faltar els joves hereus de les monarquies europees dels Països Baixos, Bèlgica, Suècia i Noruega. En canvi, qui sí que s'hi va trobar a faltar va ser Elionor, que excusant-se en la responsabilitat de l'acadèmia militar, no va assistir a la festa reial. Per altra banda, també hi va anar una representació de ciutadans danesos de la mateixa generació de l'amfitrió que van ser escollits per elecció municipal pel fet de destacar en el món de les arts, la cultura o l'esport. Tots ells van gaudir d'un sopar de gala i d'una festa posterior. Probablement va ser en aquest moment quan algun dels convidats va decidir alliberar-se dels stilettos per estar més còmode.

"El propietari és benvingut de posar-se en contacte amb nosaltres per recuperar-la", deia el missatge del compte oficial d'Instagram de la monarquia danesa compartit a les xarxes aquest dilluns. El text anava acompanyat d'una fotografia de la famosa sandàlia de taló alt, prim i daurat que va ser trobada dilluns al matí. De fet, el concert protagonitzat pel grup danès Benjamin Hav & the Family no estava previst a l'agenda oficial, va ser un regal de l'actual sobirana, la reina Margarida, al seu net. El toc juvenil de l'esdeveniment va fer aixecar tots els convidats, que es van bellugar tant com els seus vestuaris setinats i polits els van deixar.

stats