El fals príncep cambodjà
Gent Monarquies 03/02/2023

La família reial de Cambodja tenia un príncep impostor

El príncep que van donar per mort l'any 1976 i que va reaparèixer l'any 2014 procedent de Suècia han descobert que no era qui deia ser

4 min
El rei de Cambodja, Sihamoni Norodom, saluda al públic al costat de la seva mare, Monineath Norodom

BarcelonaDurant dècades tothom donava per bona la teoria que el príncep Ekcharin Norodom de Cambodja havia mort a mans dels Khmers Rojos als 7 anys. Tot i això, el 2014 un ciutadà suec anomenat Charin Norondom va reivindicar-se com aquell nen desaparegut i, posteriorment, va ser integrat a la família reial. Ara, una prova d'ADN ha demostrat que no era qui deia ser.

Charin Norodom va arribar a Cambodja a mitjans de la dècada passada, després d'haver estat contactat per Facebook per membres de la família reial que, atesa la similitud del seu nom i que portava el cognom Norodom –propi de la família reial–, pensaven que podia ser aquell príncep que no havia mort sinó desaparegut. Els familiars es van il·lusionar amb la possibilitat que fos el segon fill del príncep Yuvaneath –i, per tant, net del difunt rei Sihanouk, Ekcharin Norodom–, a qui donaven per mort des que el 1976 els Khmers Rojos van prendre Nom Pen, la capital cambodjana. Però el fet que el seu cos, com el de milers de cambodjans, mai hagués estat trobat deixava una porta oberta.

"El 2014 la meva germana el va localitzar a Facebook. Ho va dir a la meva mare i més tard el van acceptar com el seu fill perdut, Ekcharin. El seu nom a Facebook era Charin Norodom [...]. Estàvem tots molt emocionats amb el germà perdut i retrobat", relata a Efe des de la seva residència als EUA Chiravouth Norodom, el germà que en realitat no és germà.

La història que va colar

Quan el fals príncep va tornar a Cambodja va explicar als seus suposats germans i pares que primer s'havia refugiat a Tailàndia amb una família cambodjana que se'n va ocupar i que va acabar vivint a Suècia, acollit el 1978 per una família d'allà de qui mai no va donar detalls. "La gent que es va ocupar de mi a Tailàndia sempre em va dir que pertanyia a la família reial, però no en sé res més", ha declarat per defensar-se el protagonista d'aquesta surrealista història, que viu a Nom Pen des de fa gairebé una dècada com a membre de la família reial.

Després de viatjar a Cambodja i reunir-se amb els seus suposats familiars (encara que molts viuen als EUA), Charin va presentar una prova d'ADN per demostrar que era fill del príncep Yuvaneath, que el va reconèixer oficialment el 2017, segons explica a Efe el xilè Julio Jeldres, biògraf oficial de la família reial cambodjana. Charin, ja reconegut com a membre de la família reial, es va instal·lar de manera permanent a Nom Pen, on treballa i té dona i fills, i es va convertir en un habitual dels esdeveniments de la reialesa.

Tot i això, a alguns membres de la família els continuava resultant estranya la seva història, la seva falta de detalls sobre els anys passats fora de Cambodja i fins i tot l'absència de semblança física amb la resta. "Mostrava menys interès a saber on havíem estat tots aquests anys que no pas a obtenir un document identificatiu de la família reial", explica Chiravouth sobre el seu suposat germà.

A l'esquerra Chiravouth Norodom, fill gran del príncep cambodjà Youvaneath. A la dreta, el ciutadà suec Charin Norodom, que va fer-se passar per príncep reial cambodjà des del 2014

Canvi de rumb inesperat

La sort de Charin va canviar quan fa dos anys va morir als Estats Units el príncep Yuvaneath, a qui havia fet creure que era el seu fill desaparegut i a qui es continua referint com el seu pare, que era el seu principal valedor dins la família. A causa de la pandèmia, el funeral oficial a Cambodja no es va celebrar fins a l'agost, i va ser quan Chiravouth va viatjar a Cambodja i va aprofitar per sorprendre Charin el dia de la cerimònia amb un kit per fer-li una prova d'ADN que va comparar amb la de la seva mare, la princesa Tea Kim Yin.

El resultat donava pocs dubtes: no era el fill de la princesa amb una fiabilitat del 99,9%, i això va portar Chiravouth a tornar a comprovar la prova d'ADN anterior, en què va descobrir evidències que havia estat falsificada. "El logo estava mogut, no corresponia amb el model de l'empresa. Algú havia manipulat el document. [...] Quan ho vaig exposar a Charin al principi es quedava en silenci, però va acabar admetent-ho", ha revelat. Charin, preguntat per aquesta qüestió, no aconsegueix donar cap explicació convincent i s'escuda dient que ell també va ser enganyat.

El funeral del príncep Yuvaneath de Cambodja, celebrat als EUA

Expulsat de la família reial

Assumida la seva expulsió de la família reial, a la qual va pertànyer durant uns anys, Charin nega que tingués especial interès a formar-ne part o a obtenir beneficis i explica que tan sols volia trobar la seva família, cosa que sempre havia anhelat tenir durant la seva infància a Suècia. "No havia tingut mai pare ni mare. [...] Em diuen que faig trampes i que buscava un benefici, però què he obtingut? No tinc res, mai em van donar res. L'únic que vull és saber qui són els meus pares", s'intenta defensar el príncep impostor.

Tot i això, el seu relat s'esquerda completament amb relació a la prova d'ADN falsificada. Segons el no-germà Chiravouth, ells mai van arribar a rebre els resultats de la prova que suposadament es va fer. Només han aconseguit rebre un correu electrònic de l'empresa en què els diuen que la targeta de crèdit de Charin havia estat rebutjada. És a dir, que mai es va arribar a fer tal prova. "No es va processar mai aquella prova d'ADN, mai va rebre el resultat. Em va mentir. [...] Ja no crec ni que el seu veritable nom sigui Charin", confessa Chiravouth.

stats