Monarquia britànica
Gent Monarquies 05/01/2023

El príncep Enric acusa el seu germà Guillem d'agredir-lo arran d'una disputa sobre Meghan Markle

El segon fill de Diana de Gal·les publica la setmana que ve una explosiva autobiografia, venuda abans d'hora per error en algunes llibreries d'Espanya

4 min
Catherine, princesa de Gal·les, el príncep Guillem, príncep de Gal·les, el príncep Harry, duc de Sussex i Meghan, duquessa de Sussex, s'apleguen a la llarga caminada al castell de Windsor el 10 de setembre de 2022 a Windsor , Anglaterra. S'han reunit multituds i han deixat homenatges a les portes del castell de Windsor a la reina Isabel II, que va morir al castell de Balmoral el 8 de setembre de 2022.

LondresUn cop més, la realitat supera la ficció. En aquest cas la de The Crown, que es garanteix moltes més temporades en antena gràcies a la nova i explosiva revelació que el príncep Enric ha fet en la suposadament esperada autobiografia, Spare. En la sombra, que es publicarà arreu del món la setmana vinent, i que en castellà llança l'editorial Plaza y Janés. En una filtració a partir d'una còpia d'un dels llibres, que sens dubte serveix també d'esquer per atiar encara més les vendes i que ha difós el diari The Guardian, Enric assegura que el seu germà, el príncep Guillem, el va agredir físicament a la seva residència de Londres l'any 2019.

La raó de la disputa era, evidentment, l'actriu Meghan Markle. Guillem hauria dit, segons el relat del seu germà, que Markle és una dona "difícil", "grollera" i "corrosiva", qualificatius als quals el marit ofès va respondre dient que l'ara hereu al tron "repetia com un lloro el relat de la premsa" sensacionalista. L'escena va anar pujant de to: "[Guillem] em va agafar pel collaret, me'l va arrencar i em va tirar a terra". Enric assegura que va aterrar a sobre del bol de menjar dels gossos, que es va esquerdar, i que li va fer un tall a l'esquena.

L'enfrontament es va produir durant una trobada en què, segons Enric, Guillem volia parlar de "la catàstrofe contínua" de la seva relació i els seus problemes amb la premsa. Però quan Guillem va arribar a la residència del seu germà, als terrenys del Palau de Kensington, ja anava "calent". És llavors quan Guillem es va queixar de Markle, fet que va provocar crits i l'agressió. A la picabaralla, gens fraternal, Guillem també va insultar i escopir a Enric, segons explica aquest últim.

L'episodi descrit al llibre, que fins ara s'havia guardat amb pany i forrellat, empetiteix les confessions de la parella sobre el seu trencament amb la família reial britànica en el documental de Netflix que es va posar en circulació el mes passat. I ben segur que provocarà la indignació del Palau de Buckingham i de la premsa britànica més promonàrquica, que ha atacat sense quarter no només Meghan, sinó també Enric, a qui considera poc menys que un traïdor al clan, al país i a la memòria de la reina Elisabet II.

The Guardian també informa que a Spare. En la sombra, Enric explica la història de com el seu pare, Carles III, suposadament li va dir a la seva mare, la princesa Diana, el dia del seu naixement: "Meravellós! Ara ja m'has donat un hereu i un recanvi: ja he acabat la feina". La paraula spare del títol original del volum és un joc de paraules que significa, exactament, "recanvi", encara que també es podria traduir per "alliberat" o "disponible".

El llibre, que s'ha publicat que reportarà al príncep Enric uns guanys d'uns 20 milions de dòlars, es publicita amb dues entrevistes amb l'autor que s'han d'emetre al Regne Unit i als Estats Units al llarg del cap de setmana. En un dels clips avançats de la cita amb ITV, Enric assegura: "M'agradaria recuperar el meu pare, com també m'agradaria recuperar el meu germà; m'agradaria tenir una família, no una institució". Sigui veritat o no el relat del duc de Sussex, la descarnada versió que s'hi ofereix farà difícil que els germans facin les paus.

Regal de Reis en algunes llibreries

Imatge difosa per Sky News de l'exemplar del llibre 'En la sombra', l'autobiografia d'Enric. Sky News no ho explicita, però la fotografia sembla feta a la Rambla de Catalunya de Barcelona. La Casa del Llibre podria ser la llibreria on s'han venut els exemplars abans d'hora.

Però les novetats no acaben aquí, perquè en algunes llibreries espanyoles el volum s'ha posat a la venda, presumptament per error, o com a avançament especial per a la nit de Reis. I especialment la premsa britànica s'ha afanyat a llegir el llibre, si bé després que s'hagi difós la notícia els exemplars han sigut retirats de la circulació fins la setmana que ve. Així, a més de l'episodi de la baralla, també s'hi llegeix que Enric va prendre cocaïna quan tenia 17 anys, que va matar 25 persones durant els seus dos tours a l'Afganistan mentre va formar part de l'exèrcit britànic o que ell mateix i el seu germà Guillem van demanar al seu pare, Carles III, que no es casés amb l'actual reina consort, Camil·la Parker Bowles. Com és ben sabut, no els va fer gens de cas.

La posada a la venda a Espanya abans d'hora, i la immediata reacció de la premsa britànica, Sky News, en aquest cas, que està publicant un directe a mesura que el corresponsal llegeix cada pàgina del volum, contribueix encara més a la histèria generada entorn de la publicació del volum autobiogràfic del príncep.

Negoci rodó per a tothom, almenys al món anglosaxó, on l'odi i la fascinació a parts iguals pels ducs de Sussex és enorme. El xou continua i resulta impossible descartar ara per ara cap desenllaç. El que és segur és que els portaveus oficials del Palau de Buckingham no diran oficialment res. Seran, però, les corretges de transmissió habitual, aquells periodistes que citen fonts de l'entorn reial, els que canalitzaran la impotència i la frustració del nucli dur de la Firma, com es coneix els Windsor, davant la incursió en el món de les lletres i la tafaneria d'El Recanvi, de 35 anys, al decidir venjar-se de totes totes dels mals que ha entomat des que va néixer al si d'una institució, no pas d'una família. Malgrat les queixes, però, Enric ha après a tenir molta cura del negoci.

stats