Gent 25/04/2021

Mor de covid als 59 anys l'aclamat dissenyador Alber Elbaz

L'israelià va ser director creatiu de la firma francesa Lanvin durant 14 anys

3 min
Elbaz al final d'una desfilada d'ell per a Lanvin al costat de la 'top' Linda Evangelista

BarcelonaEl dissenyador d'origen israelià Alber Elbaz, un dels noms propis més reconeguts de la indústria de la moda i exdirector creatiu de Lanvin, ha mort avui a París als 59 anys, segons ha anunciat el grup de luxe Richemont, amb el qual col·laborava actualment. "És amb commoció i molta tristesa que ens assabentem de la sobtada mort de l'Alber [...]. Era un home molt pròxim i molt talentós", ha dit en un comunicat el president de Richemont, Johann Rupert. Les causes de la mort no han sigut divulgades per aquesta font, tot i que la coneguda crítica de moda Suzy Menkes ha apuntat al seu compte d'Instagram que ha sigut per culpa del covid. "Alber Elbaz, el modista fi, tranquil i minuciós que ha donat prioritat a les dones, ens ha deixat després de setmanes de lluita contra el covid", ha escrit la famosa cronista.

Elbaz, històric director creatiu de Lanvin entre el 2001 i el 2015, casa de la qual va ser cessat fulminantment després d'haver-los rescatat de la irrellevància, havia col·laborat prèviament amb les maisons Geoffrey Beene, Guy Laroche i Yves Saint Laurent, on sempre van conservar bona relació amb ell. "La seva visió tan singular i el seu sentit de la bellesa i empatia deixaran una marca inesborrable", ha afegit Rupert avui. Cavaller de la Legió d'Honor a França –una de les més altes distincions que atorga l'estat francès– des del 2007, Elbaz va destacar pels seus dissenys senzills, una espècie d'elegància simplificada que va convèncer Nicole Kidman, Meryl Streep –que el 2012 el va elegir per recollir un Oscar–, Kate Moss, Chloë Sevigny, Sofia Coppola i Natalie Portman, entre moltes altres.

Elbaz amb Saint-Laurent

Molt estimat dins del sector de la moda, on tan difícil és cultivar afectes, la seva mort ha sigut sobtada per a tothom, ja que ha arribat després de només tres setmanes d'haver-se contagiat pel virus. Després de vint anys a la primera fila del sector, queda per al record el seu habitual homenatge al glamur clàssic, revisitat amb patrons contemporanis. També la seva mirada apartada de les tendències caduques que dominen el mercat, cosa que va dotar Lanvin d'una entitat superior a les firmes que corrien per fer productes de luxe efímers, tota una contradicció que encara es perpetua.

A banda de les sabates ballarines que tantes famoses actrius van elegir en el seu moment –des d'Angelina Jolie a Emma Stone–, els seus vestits de còctel van ser el vaixell insígnia de la seva empremta en la moda. Al llarg de tots els seus anys com a creador amb veu pròpia, va convertir aquesta peça en un fetitxe per a les seves seguidores. Tant és així que aquests vestits curts havien de ser l'emblema d'AZ Factory, la marca que ell havia de capitanejar sota l'auspici del grup de luxe Richemont, un projecte que va presentar justament aquest gener amb tota la vitalitat d'ell i tota l'empenta de la companyia suïssa.

Alber Elbaz en el tancament d'una desfilada

Després d'haver-se pres un llarg respir per superar el seu traumàtic acomiadament de Lanvin –va arribar als tribunals amb la inversora taiwanesa Shaw-Lan Wang, que va comprar la firma el 2001 sense tenir cap connexió amb la moda només per fer negoci–, amb AZ Factory pretenia actualitzar tecnològicament el vestit curt amb l'AnatoKnit, un punt a força de viscosa i licra dissenyat per esculpir la silueta i facilitar la comoditat. Era una aposta que entusiasmava els seus fans –que havien enyorat la seva absència així com la resta del sector, cosa inaudita en l'efímer sector de la moda– i amb la qual pretenia fer-se un lloc en el saturat mercat del luxe. "Ens vas fer somiar, ens vas fer pensar, i ara vola. Amor, confiança i respecte, sempre", va escriure a Instagram el compte oficial de la marca, pràcticament nonada.

Elbaz en la presentació de la seva nova marca al gener

Nascut en el si d'una família jueva a Casablanca, al Marroc, criat posteriorment a Israel, i forjat professionalment entre Nova York i París, la mirada d'Elbaz respecte el glamur era ortodoxa però juganera, no en va sempre se li havien referit afectuosament com el nen petit de la moda, un sector en què era un mestre però també un outsider. "Nosaltres, els dissenyadors, comencem com couturiers amb somnis, amb intuïcions i sentiments. [...] Però llavors ens convertim en directors creatius, així que hem de crear, però bàsicament dirigir. I després ens hem de convertir en creadors d'imatge, assegurar-nos que el que fem surt bé a les fotos [...]. Jo prefereixo xiuxiuejar a cridar. Crec que és més profund i dura més", va reflexionar el 2015 en el lliurament d'un premi. "Desaparició tràgica d'Alber Elbaz, gran creador i artista intensament aferrat al saber fer i a la innovació. Tenia tant talent i genialitat. Immensa tristesa", ha dit a avui Twitter el president executiu de la Federació de Alta Cotura i Moda, Pascal Morand.

Alber Elbaz en una editorial de moda
stats