Gala Met

Els 'looks' de la gala del Met: el protagonisme de les flors en la festa de l'alta costura

Sota la temàtica 'les belles dorments', els convidats de la Met han lluït els seus vestits en l'esdeveniment més important del món de la moda

6 min

BarcelonaEnguany la primavera ha arribat per segona vegada a la ciutat de Nova York. La gala del Met, sovint considerada els Oscars de la moda, s'ha desenvolupat sota el concepte de Les belles dorments: el despertar de la moda, i la gran majoria dels convidats s'han pres molt seriosament la temàtica. Per la catifa vermella del Museu Metropolità d'Art de Nova York els convidats han desfilat amb tota mena d'indumentàries: vestits florals, fets de sorra, amb ocells enganxats a la pell i amb pedreria de vertigen.

Com cada any, l'esdeveniment benèfic organitzat per recaptar fons pel Museu Metropolità d'Art de Nova York i que suposa el preàmbul de la gran exposició anual sobre moda, ha tingut lloc el primer dilluns de maig a les sis de la tarda en horari local (a les dotze de la nit en hora catalana). Ha estat llavors quan els vestits pomposos i estrafolaris han començat a desfilar per les escales del museu decorat a conjunt amb el codi de vestimenta de la nit: El jardí del temps, una obra homònima de J.G. Ballard del 1962. Però d'entre tots els convidats, només cinc tenen l'etiqueta especial de co-chairs, l'equivalent a ser els ambaixadors de l'esdeveniment. Els elegits han estat Bad Bunny, Chris Hemsworth, Jennifer Lopez, Zendaya i Anna Wintour, editora de la revista Vogue, el mitjà encarregat de retransmetre l'acte. D'altra banda, el director creatiu de Loewe, Jonathan Anderson, i el CEO de TikTok, Shou Chew, han estat els amfitrions honorífics de la nit, una elecció amb una clara declaració d'intencions pel que fa a la plataforma social xinesa, molt mediàtica als Estats Units.

Però Zendaya no n'ha tingut prou amb ser ambaixadora, també s'ha volgut coronar com una de les convidades que més atenció han captat amb un vestit que representa a la perfecció la temàtica de l'esdeveniment. El disseny ha estat una idea de John Galliano per a Maison Margiela, amb la intenció de recrear un jardí bucòlic de colors freds i misteriosos. Amb un colibrí al coll i una gran tela vaporosa que li recorria l'esquena i l'espatlla, l'actriu ha desfilat per la catifa vermella captant l'atenció dels fotògrafs, també per l'arriscada aposta pel maquillatge, que l'ha deixat gairebé sense celles.

També Gigi Hadid ha estat una de les més lluïdes de la nit amb un vestit que va costar 13.500 hores de feina a un equip de 70 persones. Tots els detalls del vestit en forma de cosset blanc amb espatlles descobertes, malucs pronunciats i una llarga i voluminosa cua van estar cuidats fins al més petit detall. La blancor del vestit es trencava amb les flors grogues de tres dimensions amb 2,8 milions de perletes fetes per un equip de 20 artesans, un disseny ideat per l'estilista Mimi Cuttrell. En segona posició, com a mínim en nombre de floritures, s'hi ha situat la cantant i actriu Jennifer Lopez, que va dur un vestit cenyit i sensual de 2,5 milions de petites perles de tons champagne fetes per la casa Schiaparelli. El maquillatge de l'actriu i cantant també ha estat un dels punts forts de la seva posada en escena, amb tons bronze i vermellosos.

Però no tothom va brillar tant com elles tres. També hi va haver qui, com Bad Bunny, Penélope Cruz, Rosalía i John O'Connor, va destacar pels models de tonalitats fosques. El cantant porto-riqueny va jugar a disfressar-se de príncep de conte amb un ram de flors a la mà del mateix material i patró blau marí que el seu vestuari. Les flors del ram no eren escollides a l'atzar: fetes de tela, el cantant duia unes flors de maga, la flor nacional de Puerto Rico; però també duia roses, símbol de bellesa i puresa, i la planta del lli, amb la qual es va punxar el dit la Bella Dorment en el famós conte de fades que ha inspirat la temàtica d'enguany.

En el cas de Penélope Cruz i Rosalía, molt amigues des de la gravació de la pel·lícula Dolor y gloria, van decidir saltar-se el codi de vestimenta de l'explosió de colors primaveral i dur llargs vestits de color negre. La cantant catalana va defensar la seva elecció al·legant que representava "una tulipa negra", un estilisme ideat per Maria Grazia Chiuri i executat per la Maison Dior. En una línia similar, l'actriu d'Alcobendas va seguir confiant en la marca de la qual és ambaixadora, Chanel, per lluir un llarg vestit d'encaix que deixava entreveure la tela platejada del fons del vestit.

L'actriu Demi Moore ha estat la prova que anar de negre no vol dir anar en desacord amb la temàtica proposada. Amb la col·laboració de Cartier i amb un disseny de Harris Reed, la de Hollywood va acaparar totes les mirades. El disseny, estructural i amb formes que sobresortien de la silueta del cos, representava un cor amb plomes punxants al seu voltant i amb un estampat floral de tons roses i vermells damunt del vellut negre del vestit. Seguint les tonalitats càlides i vellutades, el dissenyador Tom Ford va optar per un conjunt vermell d'aquesta mateixa textura i amb un punt de llum de color blanc clavat al pit en forma de rosa, un disseny de Saint Laurent.

La lluminositat absoluta la van posar els actors Jonathan Bailey i Elle Fanning. El primer amb un disseny d'americana blanca de Balmain amb una impressionant flor de tres dimensions al mig de la camisa, i ella per un vestit que jugava a l'engany, ja que semblava fet de cristall, de la marca Vivienne Westwood.

Zendaya vestida per John Galliano de la Maison Margiela.
L'actriu i cantant Jennifer Lopez vestida de Schiaparelli.
L'actriu Gwendoline Christie ha lluït un vestit de John Galliano per a Maison Margiela.
L'organitzadora de la gala del Met, Anna Wintour.
Bad Bunny amb un vestit de Maison Margiela Artisanal.
Rosalía ha trencat el codi de vestuari amb un vestit negre paraula d'honor de la casa Dior.
La parella formada per Elsa Pataky i Chris Hemsworth ha vestit amb tons conjuntats de daurats i tons crema, com de costum.

Enguany l'actor Chris Hemsworth ha destacat per haver estat escollit co-chair de l'acte o ambaixador i, per tant, ha tingut un paper destacat durant la gala. Però ni tan sols així, l'actor no ha decidit arriscar en el seu vestuari i s'ha refugiat en la paleta i estilisme habituals que fa servir a les gales: un vestit d'americana i camisa de tons beix. Amb tonalitats similars també ha vestit la seva parella, Elsa Pataky, amb un vestit llis daurat.

Colman Domingo bicolor en blanc i negre però amb el seu atreviment usual.

Si bé Colman Domingo no va destacar pels colors de la seva vestimenta, les formes grandiloqüents i esculturals van ser el seu plat fort. L'actor nord-americà no acostuma a destacar per la seva modèstia i dilluns a la nit, amb un ram de lliris a la mà i amb un disseny creat per Willy Chavarria, no va ser l'excepció.

Penélope Cruz, fidel a Chanel, ha trencat la norma del codi de vestimenta.
Gigi Hadid.
L'actriu Ariana Grande.

La cantant sud-africana Tyla ha estat una de les convidades que més atenció han captat pel material utilitzat per al seu vestit: sorra de la platja, un element poc comú en la moda d'alta costura, però que reforça la idea de l'efímer i el pas del temps. Ara bé, la incomoditat del vestit per la seva rigidesa s'ha fet evident i ha requerit l'ajuda dels assistents de la catifa per aixecar el cos de la cantant com si es tractés d'una nina per pujar les escales.

L'actriu Demi Moore amb un vestit de tres dimensions de Nina Ricci i joies de Cartier
stats