Mitòmans
Gent Músics 27/04/2023

La gran col·lecció d'art de Freddie Mercury, a la venda 32 anys després de la mort de l'artista

La seva hereva, Mary Austin, assegura que donarà a dues fundacions contra la sida la recaptació prevista pels 1.500 lots que se subhastaran

2 min
Freddie Mercury durant una actuació

BarcelonaAquest setembre la casa de subhastes Sotheby's posarà a la venda en diverses jornades l'extensa col·lecció personal del cantant de Queen, Freddie Mercury, mort el 1991. Entre els més de 1.500 lots que hi haurà disponibles hi ha obres d'art japonès, manuscrits de cançons, cartes autografiades, pintures, vestits, joies i altres objectes personals que sortiran a la venda en sis subhastes temàtiques al llarg del setembre, segons ha anunciat la companyia en un comunicat. Després de passar per Nova York, Los Angeles i Hong Kong, la seu de Sotheby's a Londres acollirà, del 4 d'agost al 5 de setembre, una exposició cronològica oberta al públic que repassarà el llegat de Mercury amb peces provinents de la seva casa de Garden Lodge, a l'acomodat barri de Kensington, a la capital britànica.

Segons expliquen a Efe fonts de la firma, a la subhasta hi haurà lots rellevants d'objectes que van vincular l'artista amb la soprano espanyola Montserrat Caballé, amb qui va travar una profunda amistat personal que els va portar a col·laborar en la creació de l'himne dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. El cantant va conèixer Caballé el 1983 després d'assistir a una representació de l'òpera de Verdi Un ballo in maschera, i el 1986 en una entrevista a la televisió espanyola va exalçar la veu de la soprano, amb la qual va contactar per treballar junts posteriorment. "Els seus duets són considerats com l'últim gran triomf de Freddie, que va descriure haver treballat amb ella com un punt d'inflexió en la seva carrera", expliquen des de Sotheby's, que no han concretat quines seran les peces que mostren la relació Mercury-Caballé.

Gustos artístics

El món íntim del cantant evidencia un gust eclèctic amb una preferència per l'art del segle XIX i XX. La col·lecció, formada per una gran varietat de peces, inclou des d'un gravat de Picasso que tenia penjat a la cuina, pintures victorianes o preuats objectes de cristall, fins a vestits i sedes japoneses o mobles art nouveau. De la seva faceta pública, com a líder d'una de les bandes de rock més famoses de la història, s'hi podran trobar esborranys de conegudes cançons seves o els vestits cridaners que Mercury solia portar als concerts. Entre aquests, hi ha la famosa corona que va lluir a l'última gira de Queen el 1986.

Mercury, que era un àvid col·leccionista, va acumular un notable patrimoni artístic que des que va morir –el 1991, per complicacions mèdiques relacionades amb el VIH– ha estat custodiat per la seva exparella i íntima amiga Mary Austin. Mai no s'havien subhastat pertinences personals del cantant de Queen, però Austin assegura que ha arribat el moment de desprendre's de part de la seva col·lecció. "És una oportunitat de compartir amb el món les diferents facetes del Freddie, la pública i la personal, perquè el món conegui i celebri més el seu únic i bonic esperit". Els beneficis es donaran a l'organització benèfica Mercury Phoenix Trust i a la fundació d'Elton John Aids Foundation, totes dues enfocades a la lluita contra la sida/VIH.

stats