La Generala del General
Gent 12/10/2023

Els nets de Franco posen a la venda l'última casa on va viure Carmen Polo

El preu de venda de cada un dels sis pisos de l'edifici és de 7 milions d'euros

2 min
Francisco Franco i Carmen Polo amb la seva filla Carmen Franco i Cristóbal Martínez-Bordiú i cinc dels seus fills

BarcelonaAquest dijous, 12 d'octubre, festivitat hispànica per excel·lència, s'ha fet públic que l'última casa on va viure la dona de Franco deixarà de ser de la família del dictador. Els nets del generalíssim han decidit vendre l'edifici on van créixer i on durant dotze anys també va viure Carmen Polo. Concretament, són els sis germans Martínez-Bordiú Franco qui durant els anys posteriors a la mort de Polo han seguit traient rendiment d'aquesta propietat que ara sortirà a la venda per 42 milions d'euros.

A part de diferents immobles, joies i altres béns, els germans Martínez-Bordiú Franco van heretar un edifici a Hermanos Bécquer, un carrer no gaire llarg i tranquil, a la zona alta de Madrid, al barri de la Castellana. Aquesta va ser la casa de Carmen Polo, viuda de Francisco Franco, des del 1976 fins al 1988, l'any que va morir. De llavors la gent recorda l'entrada triomfant el dia que va arribar a la que seria la seva última residència. Polo va baixar d'un Mercedes-Benz blau marí que va aturar-se a l'entrada de la casa, i allà l'esperaven un seguici d'admiradors de la dictadura a punt per rebre-la amb flors i bones paraules. Va obrir la porta i en posar un peu al carrer Hermanos Bécquer la multitud va començar a cridar "Franco!, Franco!" repetidament.

Poc temps després que la dona del dictador s'instal·lés a l'edifici també va arribar la seva filla, Carmen Franco, amb el seu marit, Cristóbal Martínez-Bordiú i tota la família que havien format. Allà van créixer els seus sis fills Francisco "Francis", Cristóbal, Arancha, Carmen, Jaime i Merry i va acabar convertint-se en l'epicentre de la família Franco Martínez-Bordiú.

Trobada d'oci de Franco i Carmen Polo amb la seva filla Carmen Franco.

Però els anys van anar passant i els nets del dictador es van fer grans. La matriarca, Carmen Franco, va morir el 29 de desembre del 2019. A causa de la gran quantitat de propietats que va heretar la filla del generalíssim es temia que la seva mort i la repartició de béns pogués causar una guerra entre germans. Però no va ser el cas. Tots sis fills van rebre les mateixes porcions.

Pocs dies després de la seva mort, els germans van acordar vendre l'edifici on van viure la seva àvia, viuda de Franco, i els seus pares, i on havien passat tota la seva infància. Però la transacció per vendre la propietat –que consta de soterrani, sis plantes i àtic– per 50 milions d'euros no va ser fructífera.

El fracàs els va obligar a replantejar l'estratègia de negoci: fer una reforma integral i estructurar l'edifici en 6 pisos de luxe per vendre'ls per separat. Ara, les obres dels sis pisos, cada un de 500 metres quadrats, amb pàrquing privat, zona de gimnàs i balneari, ja han finalitzat i els habitatges estan a punt per ser entregats al comprador. Però la transacció no és apta per a totes les butxaques, ja que cada pis té un preu de sortida de 7 milions d'euros. De moment no ha transcendit que l'edifici on va viure la generala del general tingui nou propietari, però ben segur que per a alguns les històries que van passar entre aquelles parets i passadissos aporten un valor singular a l'habitatge.

stats