Estiu 2024
Gent 06/10/2023

Obren les instal·lacions de la Copa Amèrica de Vela de Barcelona: "Volem que sigui la millor de la història"

Els organitzadors de l'America's Cup i representants de les institucions catalanes van inaugurar el primer centre d'alta tecnologia i divulgatiu de la regata més important del món

3 min
Acte inaugural de l'America s Cup Experience, d'esquerra a dreta Marta Domenech, David Escude, Grant Dalton, Anna Erra, Victor Francos, Jaume Sabater, Lluis Salvado i Aurora Cata, Moll d Espanya, Barcelona 5.10.2023 Foto PERE VIRGILI Diari Ara

BarcelonaEl record de l'esplendor de Barcelona 92 encara rau en la memòria de molts. La voluntat de tornar a posar Barcelona com a capital del món a través de l'esport és el que s'han proposat fer els organitzadors de la Copa Amèrica amb la col·laboració de les institucions catalanes. Així ho van expressar a l'acte inaugural d'aquest dijous celebrat al moll de la Ciutat Comtal davant de més de 300 convidats que van poder gaudir de l'obertura del nou centre de divulgació, la remodelació de l'Imax i la creació de dos espais gastronòmics en un Port Vell que feia dècades que clamava per ser remodelat.

El tret de sortida del centre divulgatiu de la 37a Copa Amèrica va ser de vint-i-un botons. I amb raó, si els promotors de l'esdeveniment esportiu i tecnològic volen aconseguir consolidar Barcelona com la ciutat de referència en les regates de vela. Grant Dalton, el màxim responsable de l'America's World Cup, ho va deixar ben clar: "Sortiu a explicar a tothom el que la Copa Amèrica de vela pot fer per Barcelona". Per donar a conèixer l'esdeveniment i establir un vincle amb els ciutadans de la capital catalana s'ha inaugurat el primer centre d'interpretació d'alta tecnologia de la Copa Amèrica, on es poden veure les maquetes de les embarcacions de Fórmula 1 del mar, el vestuari de cada un dels equips participants i la història i procés de renovació de la zona portuària de Barcelona.

Acte inaugural de l'America's Cup Experience, al Moll d'Espanya, Barcelona (5.10.2023)

Per bé que des de finals d'agost aquestes instal·lacions estan obertes, el pla de remodelació no ha finalitzat del tot. De fet, des del Saló Nàutic encara es van veure diferents operaris treballant mentre se celebrava la inauguració. En to irònic, el representant de l'America's Cup Experience, Jaume Sabater, va recordar que quan es va emprendre la reforma de la zona portuària se'ls va dir que "era millor que l'enderroquessin del tot". Així i tot, van voler conservar algunes de les peces icòniques de la ciutat com el mateix Imax, on es van celebrar les conferències i la projecció d'un documental promocional dels sis equips que competiran: Emirates Team New Zealand de Nova Zelanda, INEOS Britannia del Regne Unit, els suïssos Alinghi Red Bull Racing, Luna Rossa Prada Pirelli Team d'Itàlia, NYYC American Magic dels Estats Units i Orient Express Racing Team de França.

Des de les institucions catalanes, Marta Domènech, directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, va reivindicar la Copa Amèrica com "un nou actiu per a la ciutat de Barcelona, però també per a tot el país amb els 800 quilòmetres de platja". De fet, ha assegurat que aquest esdeveniment que tindrà lloc l'estiu del 2024 ja ha esperonat la reactivació d'associacions nàutiques de Catalunya per desenvolupar una oferta de lleure vinculat al mar. A més, Domènech també ha volgut fer esment de la necessitat que aquesta competició generi un impacte positiu a llarg termini a través del "llegat social i mediambiental" capaç d'atreure un turisme ètic.

Acte inaugural de l'America's Cup Experience, al Moll d'Espanya, Barcelona (5.10.2023)

El projecte de remodelació i acollida de la regata més important del món s'ha dut a terme a partir de la col·laboració publicoprivada que, segons el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, "ha accelerat la competència entre actors per poder executar de la manera més eficaç les inversions del Port Vell". Per això les institucions catalanes i les empreses privades han fet una carrera contra rellotge perquè aquesta Copa Amèrica sigui "la millor de la història i la més oberta a la ciutadania". Aquesta voluntat es concreta en dades econòmiques en una inversió de 120 milions d'euros per a l'execució de 20 projectes de remodelació.

En l'àmbit local, el regidor d'Esports de Barcelona, David Escudé, va fer incís en els plans municipals per incentivar la pràctica d'aquest esport per trencar "el tabú de vela i esport elitista". En aquest sentit, una de les iniciatives que promouran els responsables de l'America's Cup Experience seran les visites escolars del centre i també que tots els infants tinguin la possibilitat de provar la vela "sigui quina sigui la seva condició social i econòmica".

stats