Paquita la del Barrio rebrà el premi a la trajectòria artística de Billboard

Amb 74 anys i més de 50 sobre els escenaris, l'artista mexicana ha sigut una pionera a l'hora d'abanderar posicions feministes

2 min
La cantant mexicana Paquita la del Barrio

BarcelonaPaquita la del Barrio serà guardonada amb el premi a la trajectòria artística durant la cerimònia dels Premis Billboard de la Música Llatina, que es durà a terme el 23 de setembre a Miami, i en la qual també cantarà aquesta icona popular mexicana. La gala vol reconèixer la seva "trajectòria excepcional, que abasta contribucions artístiques i personals que han marcat el desenvolupament de la música llatina a tot el món", ha subratllat en un comunicat l'organització dels Billboard i Telemundo, la cadena hispana que transmetrà la vetllada. Coneguda com la Reina del Poble o la Guerrillera del Bolero, la intèrpret s'unirà així a figures emblemàtiques que han rebut el premi com els mexicans Armando Manzanero, José José i Marco Antonio Solís, l'espanyol Miguel Bosé i el brasiler Roberto Carlos.

L'organització dels Billboard en va destacar els més de 50 anys com a intèrpret de música ranxera i boleros, amb temes que denuncien sobretot la cultura i les actituds masclistes. Originària de Veracruz, Francisca Viveros –el seu nom real– va descobrir des de petita la seva potent veu i talent per a la música mentre cantava amb freqüència als festivals escolars. A la dècada dels 70 va formar el duet Las Golondrinas amb la seva germana Viola, i el 1984 va gravar el primer disc, El barrio de las farolas, amb què va ser batejada com a Paquita la del Barrio.

La seva popularitat va créixer ràpidament i el seu restaurant Casa Paquita, on ella mateixa cantava, es va convertir en una parada obligatòria per a artistes i figures de la música, des de Joaquín Sabina fins a Luis Miguel. La cantant ha gravat 33 discos amb vendes que superen els 30 milions de còpies, i entre els seus temes es destaquen Tres veces te engañé, Rata de dos patas, Las rodilleras, La última parada, Me saludas a la tuya i Hombres malvados. La cantant, de 74 anys, va gravar el 2009 amb Ricardo Arjona Ni tu ni yo i posteriorment va fer una gira per l'Argentina i Colòmbia. També ha compartit escenari amb grans figures de la talla de Vicente Fernández, Marco Antonio Solís, Jenni Rivera, Juan Sebastian, Juan Gabriel i Pepe Aguilar.

El 2011 va rebre el premi Billboard de la Música Regional Mexicana La Voz pel seu 40è aniversari. La seva trajectòria artística també inclou cinema i televisió, a més de rebre innombrables premis i reconeixements a Mèxic, els Estats Units i l'Amèrica Central. La història de la seva vida, d'origen humil, és explicada en una sèrie i actualment prepara l'àlbum dels seus 50 anys de trajectòria artística. Els premis, que es lliuraran al Centre Wastco de Coral Gables, al comtat de Miami-Dade, coincidiran amb la Setmana de la Música Llatina de Billboard, que es durà a terme del 20 al 24 de setembre i presentarà converses i actuacions amb cantants com Karol G, Daddy Yankee i Nicky Jam.

stats