Gent 31/10/2019

El rei de Tailàndia efectua una purga a palau

Fa dues setmanes, també va fer desaparèixer de palau la que havia estat la seva concubina oficial

Ara
2 min
Un moment de la cerimònia en què el marit mulla l'esposa amb aigua beneïda.

BarcelonaDos ajudants de cambra encarregats de les habitacions del rei de Tailàndia han estat acomiadats per "faltes molt greus" i cometre "adulteri", mentre que dos guardaespatlles del monarca han estat expulsats per "mala conducta, inapropiada per al seu rang". Els acomiadaments eleven a deu el nombre de persones purgades del palau des de la caiguda en desgràcia de la "consort reial" del rei Vajiralongkorn la setmana passada. Els dos anuncis en els quals es feien públiques les expulsions van ser publicats la nit de dimarts a la Gaseta Reial, el Butlletí Oficial de l'Estat, una setmana després que el monarca retirés també el títol de consort a Niramon Ounprom per tractar suposadament d'arrogar-se funcions de reina.

El primer anunci de la Casa Reial va acusar dos homes que s'encarregaven de la cura del dormitori del rei de comportar-se de manera "malvada", sense donar més detalls, mentre que el segon titllava als dos guardaespatlles de "laxos" en el compliment de les normes. La setmana passada, sis oficials de palau, inclosos policies, militars i altres treballadors, com l'encarregada dels gossos i altres animals, van ser cessats per indisciplina i beneficiar-se personalment dels seus llocs, segons la Gaseta Reial.

"Deslleial", "ambiciosa" i "ingrata" van ser els adjectius usats per un altre comunicat reial que anunciava la retirada del títol de consort reial i altres càrrecs militars i reials a Niramon, que va perdre el dret a usar el nom de noble, Sineenat Wongvajirapadki i que, des de llavors, està desapareguda. Una antiga infermera en un hospital militar, Niramon va ser nomenada al juliol "noble consort reial", un títol que no s'havia fet servir en gairebé cent anys a Tailàndia, que no esperava que el rei tingués una concubina oficial.

Aquest nomenament va agafar per sorpresa la població, ja que al maig Vajiralongkorn s'havia casat sense previ avís, a tres dies de la seva coronació, amb l'actual reina Suthida, una antiga hostessa de vol. La consort i la reina, a més, formaven part del cos d'elit de seguretat del monarca.

En el passat, els monarques tailandesos eren polígams, pràctica que es va abandonar al segle XX i va ser abolida legalment el 1935. Niramon, de 34 anys, va aparèixer a l'agost posant agafada de la mà amb el monarca en una sèrie de fotografies oficials divulgades al web de la Casa Reial, on també apareixia pilotant avions o amb uniforme militar i acompanyada d'una biografia.

El rei, que des del seu ascens al tron ha ampliat els seus poders i control sobre els diners i seguretat de la Casa Reial, s'ha casat en quatre ocasions i té set fills d'aquestes unions. Tailàndia té una de les lleis de lesa majestat més dures del món, que impossibilita qualsevol debat públic sobre les decisions del monarca i que preveu penes d'entre 3 i 15 anys de presó per difamar, insultar o amenaçar el rei, la reina, el príncep hereu o membres de la Casa Reial.

stats