Gent 30/06/2021

El xef José Andrés rep el premi Princesa d'Astúries de la concòrdia

El jurat ha destacat la seva tasca social amb l'ONG World Central Kitchen

3 min
El xef José Andrés repartint menjar durant el confinament a València

BarcelonaEl cuiner asturià José Andrés Puerta i l’ONG World Central Kitchen (WCK) que va fundar per al proveïment de menjar en zones afectades per desastres naturals han sigut guardonats amb el premi Princesa d’Astúries de la concòrdia 2021, a què optaven trenta-cinc candidatures de setze nacionalitats. Després de formar-se a l’Escola de Restauració i Hostaleria de Barcelona, Andrés –nascut a Mieres el 1969– es va incorporar el 1985 al restaurant El Bulli al costat de Ferran Adrià, un dels cuiners que més l’han influït i amb el qual des del 2019 comparteix a Nova York el mercat Little Spain, un gran espai culinari de 3.000 metres quadrats.

Un cop va acabar els estudis, el 1993, José Andrés se’n va anar als Estats Units, on ha anat obrint restaurants que han esdevingut molt coneguts per les tapes. Als EUA és propietari actualment d’una vintena de restaurants, entre els quals hi ha l’Oyamel, inaugurat el 2004, el Zaytinya, el Café Atlántico i The Bazaar, obert el 2008. Anomenat el nen prodigi del Washington culinari, està considerat el principal exportador de la cuina espanyola als EUA, i se li deu la introducció del concepte tapa al país. Fill adoptiu de Washington, i des del novembre del 2013 ciutadà nord-americà, el cuiner asturià ha conduït programes de divulgació gastronòmica a la televisió i és autor de llibres de gastronomia com Tapas i Los fogones de José Andrés.

Candidat en diverses ocasions al prestigiós Outstanding Chef, el cuiner asturià ha rebut nombrosos reconeixements i ha sigut proposat també per al premi Nobel de la pau. L’organització World Central Kitchen, que en aquests moments col·labora en la distribució d’aliments a l’edifici d’apartaments que es va ensorrar a Miami, ha fet des del 2010, amb la seva fundació, missions d’ajuda en més d’una desena de països, repartint milions d’àpats i reunint uns 45.000 voluntaris.

Arreu del món

Amb el seu projecte solidari va viatjar el març del 2020 a Oakland, a Califòrnia, per subministrar menjar als passatgers del creuer Grand Princess, en quarantena pel covid-19. La seva cuina també va arribar a Espanya el mateix any per ajudar famílies madrilenyes en situació de vulnerabilitat. A més, el mes de maig passat va anunciar la creació a Madrid del centre europeu de formació de cuiners professionals de WCK per respondre de manera immediata a les necessitats d’alimentació a Europa i al nord de l’Àfrica.

Andrés explica la seva tasca solidària

"Ràpid i eficaç"

El jurat del premi Princesa d’Astúries de la concòrdia ha destacat que el xef espanyol ha bolcat la seva reeixida experiència en l’àmbit gastronòmic i empresarial per desenvolupar, amb visió universal, formes d’ajuda humanitària als més desfavorits en les situacions més extremes. L’acta del tribunal dels premis, presidit pel cap de l’executiu asturià, Adrián Barbón, i integrat pels membres del patronat de la Fundació Princesa, incideix més en la seva capacitat de crear una organització que ha ofert una resposta extraordinàriament ràpida i eficaç sobre el terreny per atendre situacions d’emergència alimentària i social.

Cerimònia a l'octubre

El guardó d’Andrés, que tanca les vuit distincions de la 41a edició dels premis de l’hereva de la Corona espanyola, va recaure el 2020 en els sanitaris per la seva feina contra la pandèmia. Cada premi Princesa d’Astúries, que s’entregaran a l’octubre en una cerimònia presidida pels reis d’Espanya, està dotat amb la reproducció d’una escultura dissenyada per Joan Miró, un diploma acreditatiu, una insígnia i 50.000 euros.

stats