cultura

Agullana reviurà la retirada republicana en l’últim acte de Les Antípodes

El projecte barreja residència artística amb un cicle cultural durant tres caps de setmana

2 min
Petó entre Trotsky i Stalin en una obra de l'artista Emilio López-Menchero

AgullanaTercer i últim cap de setmana d’activitat cultural a Agullana amb motiu de Les Antípodes, un projecte que barreja residència artística en una casa del poble amb un cicle cultural i que es desenvolupa per primera vegada en aquest poble de l’Alt Empordà. La idea és del productor de projectes artístics Oriol Caba, que ha programat un cicle d’art, cultura i pensament en tres actes vinculat al territori que hi ha entre el Canigó, el Bassegoda i el cap de Creus, i amb els eixos de frontera, utopia, pagesia i comunitat. 

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

El divendres 24 a les 19.00 h es projectarà el documental Asaltar los cielos i posteriorment hi haurà un col·loqui amb el director, Javier Rioyo; la periodista Dolores Ruiz-Ibarruri, neta de la Pasionaria, i el director del Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera (Mume), Miquel Aguirre. El col·loqui serà moderat pel periodista Marià de Delàs. 

El dissabte 25 Agullana tornarà per unes hores al 1939 i s’hissaran les banderes de Mèxic i de la Unió Soviètica a les cases que durant un breu període de temps van ser les seus de les respectives ambaixades en els dies de la retirada republicana. Les banderes les han fet el grup de cosidores del poble. Tot això forma part de la performance Camarades de l’artista belga descendent d’exiliats republicans espanyols Emilio López-Menchero i hi participaran refugiats mexicans de la Taula per Mèxic. Camarades és una coproducció de Les Antípodes amb La Infinita de l'Hospitalet a càrrec d'Oriol Caba i Jordi Colomer dins de les activitats de l'exposició antològica d’aquest últim al Macba Façana, foto, festa, futur, fideus, oberta fins al pròxim mes d'octubre.

En la performance, que començarà a les nou del matí, López-Menchero farà els papers de Lev Trotski i de Ióssif Stalin, i l'activitat inclourà una ballada de sardanes a la plaça de l'Església a les 12 h a càrrec de la Cobla Ciutat de Girona. Al migdia hi haurà un dinar de germanor a la societat La Concòrdia. Posteriorment es projectarà el documental Oleg y las raras artes, d’Andrés Duque, i al vespre serà el torn de la música amb les actuacions del duet català Za! juntament amb el sevillà Perrate i amb Lolo & Sosaku. 

Za! i Perrate actuaran junts a Agullana

Diumenge serà la cloenda de la primera edició d’aquest projecte cultural amb una classe magistral sobre el porró a càrrec de l'enòloga Anna Espelt i l'artista Martí Guixé. Després hi haurà un concert a l’hora del vermut de Quimi Portet i la seva banda. Tant els tiquets com les entrades es poden adquirir aquí.

Els caps de setmana anteriors s’han fet diversos actes, entre els quals les exposicions de gravats Belvedere, de l’artista Miquel Duran, que ha fet una sèrie especial de gravats per donar suport al projecte; Drinking buddies, de l'artista suec Klas Ernflo, amb contribucions de cellers de la comarca com Còsmic, Espelt o la cooperativa d'Espolla, i Pavelló utopia, que va partir d'un taller de Klas a l'Escola Lluís Marià Vidal d'Agullana i l'Institut de la Jonquera, en col·laboració amb el Mume. 

stats