Ciclisme
Girona 26/04/2023

8 cafès en pobles gironins per anar-hi en bicicleta

A l'Empordà, la Selva i el Pla de l'Estany proliferen locals per anar-hi pedalant, a l'estil de Mallorca

4 min
La terrassa del cafè i restaurant Grava, a Pals.

GironaQuan la Julie Chasin, natural de Nova York, va instal·lar-se a Mallorca el 2018 per començar una nova vida com a guia ciclista –després d’anys fent de mestra al Regne Unit– va descobrir un paradís sobre rodes. A cada poble on anés es trobava un bar pensat per tot el que buscaven tant ella com les seves clientes de VengaCycling, dones amb ganes d’iniciar-se o perfeccionar-se en el món de ciclisme: un bon cafè d’especialitat, un esmorzar sa i natural, un lloc segur per a les bicis i aigua per omplir els bidons. Poc després va decidir fer el salt a la que ja és una de les capitals mundials del ciclisme, Girona; però, tot i el selecte ambient de la ciutat, va trobar a faltar espais on anar-hi pedalant.

“Ara aquest panorama està canviant”, explica. L’auge del gravel, que té un estil més relaxat i menys competitiu, així com l’augment dels cicloturistes de carretera, han portat a buscar parades pel camí. També a la recerca d’experiències locals. Han proliferat així cafès a l’estil de Mallorca per l’Empordà, la Selva i el Pla de l’Estany; espais que, més enllà de tenir l’etiqueta de ciclista o no, busquen crear un ambient de comunitat i oci.

1.
Rustik Empordà

El model pioner de La Fàbrica però a Bellcaire d'Empordà

Ciclistes al cafè Rustik Empordà, a Bellcaire d'Empordà.

Albert Pradas, cansat d’anar i tornar cada dia en cotxe de Bellcaire d’Empordà a Girona per anar a treballar, va decidir provar sort i pujar al carro de la febre del ciclisme. Però en lloc de mudar-se a la capital sobre rodes, va ser el pioner a crear tendència: el juny del 2018 va obrir un cafè que ja s’ha convertit en tota una referència. “Volia emular La Fàbrica, però en l’encant d’un lloc perdut”, diu. Rustik Empordà està situat a gairebé 40 km de Girona, obre només de 8 a 13 h, és conegut pel croissant planxat de xocolata i plàtan i la torrada d’alvocat i pernil ibèric, i cada cop hi arriben més practicants de gravel: “Són un 70% dels nostres clients”.

C/ del Molí, 4, Bellcaire d’Empordà
2.
Grava

Cafè i pizza a l'aire lliure i rutes setmanals al cor de Pals

La terrassa de Grava, a Pals.

El seu nom ja evoca el món del gravel i amb poc temps ja ha creat la seva pròpia comunitat. Al cor de Pals, Grava ofereix sobretot cafès d’especialitat durant els matins, dinars els migdies de tardor, hivern i primavera, i sopars a l’aire lliure, amb pizza al forn de llenya, a l’estiu. L’any passat es va crear Commited Commuters, una comunitat de fins a 30 persones que es trobaven un cop a la setmana per pedalar, i aquest any es repetirà.

C/ de la Font, 7, Pals
3.
La Maglia

Parada a Platja d'Aro després de suar pel massís de l'Ardenya

La Maglia és un cafè d'especialitat a Platja d'Aro.

Des del 2021 que els ciclistes assedegats que venen de creuar el massís de l’Ardenya, per la carretera que va de Tossa a Sant Feliu de Guíxols, tenen un lloc on reposar. En Marc Guinó, de família d’hostalers i amant de la bici i l’esport, veia que faltava un local a Platja d’Aro per satisfer aquesta necessitat. Va ser així com va néixer La Maglia, pensada per a tota mena de client que busqui un espai amb bon cafè.

C/ Juli Garreta, 10, Platja d’Aro
4.
Doskiwis

Una fàbrica de cervesa artesana a Rupià amb una gran terrassa

La terrassa de la fàbrica de Dos Kiwis Brewing Co a Rupià.

El 15 de febrer del 2019 la Judit Piñol i en Michael Jones van començar l’aventura d’obrir una fàbrica de cervesa artesana en plena natura. Ella va deixar Londres, on feia de model. Ell provenia de Nova Zelanda. I per això van batejar la marca com Doskiwis. “Ni ell ni jo som ciclistes, però al tenir productes de qualitat i lligats al territori, amb un espai exterior molt guai que està a prop de la carretera i alhora és molt tranquil, ens hem trobat que cada cop venien més ciclistes”, explica la Judit. També tenen cafè d’especialitat torrat a Barcelona, però el que més els agrada és ensenyar la fàbrica.

Ctra. de Parlavà, 22, Rupià
Consulta aquí el mapa amb els establiments
5.
Granja Mas Bes

Una agrobotiga a Salitja convertida en àrea de descans

La granja Mas Bes de Salitja.

No totes les parades són en cafès acabats d’obrir. La Granja Mas Bes de Salitja ha vist com després de la pandèmia augmentava el degoteig de ciclistes amb BTT o gravel. “Passen rutes per aquí i s’aturen a fer el cafè, el vermut o a menjar alguna cosa de l’agrobotiga, com iogurts nostres”, diu Maria Viñolas, filla dels propietaris.

C/ Mas Bes, s/n, Salitja
6.
Yari's Route

De bar on jugar a la botifarra a local amb batuts a Verges

Yaris Rojas, propietària de Yari's Route de Verges.

No és només un cafè per a ciclistes, però sí que és un cafè on són benvinguts i tenen una barra per guardar-hi les bicis dins. Va obrir a l’octubre del 2022 i ha partit d’una “cartera de clients de zero”. “Era el típic bar de poble de tota la vida on es jugava a la botifarra –explica la seva propietària, Yari Rojas, d'origen cubà–. Ara s'hi pot trobar des d’un mini de llom de formatge fins a batuts i menjar sobretot natural”.

C/ de Girona, 13B, Verges
7.
Tossa Cycling

El poble que reivindica que va ser el primer paradís del ciclisme

L'exterior de la botiga, lloguer, taller i cafeteria de Tossa Cycling.

És un espai de lloguer de bicis, que ofereix també rutes, taller, accessoris, roba i, per descomptat, cafè d’especialitat i cervesa. En Luca Komar, d’origen polonès, va obrir el local fa poc més d’un any després de portar durant 15 anys grups de suïssos. “Es parla molt de Girona, però realment tot va començar a Tossa de Mar fa 40 anys, quan els suïssos hi van dur ciclistes”, puntualitza.

C / Pintor Rafael Benet, local 1, Tossa de Mar
8.
Banys Vells

Una zona de bany amb bar i restaurant a l'estany de Banyoles

Els Banys Vells de Banyoles.

Ja és un dels clàssics, que té una barra de bar per deixar-hi les bicis, i una gran terrassa amb zona de bany amb grans vistes a l’estany de Banyoles.

Pg. Lluís Maria Vidal 1, Banyoles
stats