BOOM SOBRE RODES
Girona 09/11/2022

Cronologia del boom ciclista a Girona: de Johnny Weltz a convertir-se en meca turística

Repassem vuit dates clau dels últims 25 anys que han portat turistes professionals i amateurs a la ciutat

ARA
2 min
01. Dave Welch, de genolls, és professional de descens en BTT i ha obert una botiga a Girona.
 02. Imatge del Girona Gran Fondo, una competició que ja ha celebrat dues edicions.
Dossier Boom del ciclisme a Girona Desplega
1.
Girona quadruplica els negocis ciclistes en vuit anys
2.
Tours a 4.000 euros la setmana i bicis a partir de 8.000 euros
3.
Adeptes i detractors del ciclisme a Girona: la ciutat d'or o la invasió subtil
4.
Cronologia del boom ciclista a Girona: de Johnny Weltz a convertir-se en meca turística
5. Entrevista a David Millar:
"Rocacorba és el cim icònic de Girona"
6.
Lina Kaial, de Damasc a fabricar roba esportiva des de Girona
7.
Ruta en bicicleta pel Pla de l'Estany: l'ascens a Rocacorba
1986.

Johnny Weltz s’instal·la a la Garrotxa

A finals del segle XIX neixen les primeres associacions ciclistes a la demarcació de Girona. Però qui marca un punt i a part un segle després és el ciclista asturià Pere Muñoz, establert a Olot des de ben jove. El 1986 aconsegueix que el danès Johnny Weltz s’instal·li a viure a la Garrotxa arran d’una estreta amistat. Serà l’inici de l’arribada de més professionals.

1996.

Neix la primera agència de cicloturisme

Els pioners del cicloturisme a Girona no són estrangers establerts a la ciutat, com es podria pensar. La primera visionària va ser Empar Baqué amb la fundació de l’empresa Cicloturisme, la primera agència de tours especialitzada. El 2005 naixia BikeCat, de Jaume Cabruja, que des del principi es va especialitzar en el turisme de luxe.

2001.

Lance Armstrong aterra a Girona i atreu ciclistes

A punt de guanyar el seu segon Tour de França –que després perdria per dopatge–, Armstrong va anunciar que s’instal·lava a Girona. Casa seva, al carrer de la Força del Barri Vell, va viure el seu auge i caiguda com a mite del ciclisme. Llavors ja vivien a la ciutat Christian Vande Velde i George Hincapié i durant temporades també Tyler Hamilton i Floyd Landis.

2006.

David Millar porta tot l’equip a entrenar-se plegat

Va ser arran de l’amistat amb Vande Velde que l’escocès David Millar va visitar Girona el 2006. De seguida es va adonar que hi volia viure. Llavors va decidir fer un pas inèdit: demanar a tot el seu equip, el Garmin-Barracuda, que s’establís a viure a la zona i s'entrenés plegat. Al cap de deu anys hi havia 100 professionals vivint a la ciutat.

2012.

Consolidació de la nova comunitat ciclista gironina

Ciclistes professionals arribats per entrenar-se comencen a arrelar acompanyats de les seves famílies. Com a Millar, al canadenc Chris Meier li queda poc per retirar-se i rumia què farà en el futur. També les seves dones. El 2014 Girona s’ha convertit en la base de l’equip del Garmin, però també de l’Orica-GreenEDG, Argos Shimano i BMC.

2015.

Neix La Fàbrica, la primera cafeteria especialitzada

La consolidació de la comunitat professional ciclista a Girona arriba de la mà del boom d’Instagram i el nou perfil d’influencer. Aprofitant aquesta estratègia de màrqueting, Meier i la seva dona Amber obren la primera cafeteria ciclista a Girona: La Fàbrica. Avui ja n’hi ha set, repartides exclusivament pel Barri Vell.

2017.

Capital europea del ciclisme amb la Sea Otter

Però Girona es posa l’etiqueta de capital europea del ciclisme amb la primera edició del Sea Otter, un festival arrelat als Estats Units que es fixa en Girona i la Costa Brava per fer-se al Vell Continent. Enguany s’ha dut a terme al setembre i ha reunit, a més de proves esportives, fins a 350 marques vinculades al ciclisme i 60.000 visitants.

2022.

Dues grans marques obren locals a Girona

Tot i la pandèmia, continua l’eclosió de locals vinculats al turisme a Girona, com és el cas de La Comuna (cafeteria i apartaments), els nous locals del hub Eat Sleep Cycle. El 2022 es consolida l’arribada de grans marques: amb la inauguració de la italiana Castelli al carrer Nou i l’anunci de l’obertura d’un local al costat de la nord-americana Trek.

Dossier Boom del ciclisme a Girona
Vés a l’ÍNDEX
stats