ESPORTS
Comarques Gironines 30/05/2019

El Sea Otter consagra Girona com a capital europea del ciclisme

El festival portarà prop de 6.000 ciclistes i 55.000 visitants a la ciutat entre demà i diumenge

Josep Pastells
4 min
La Marathon Cup, una de les proves més concorregudes del festival, va congregar nombrosos espectadors al voltant del pavelló de Fontajau en l’edició del 2018.

GironaGirona respira ciclisme tot l’any, però algunes setmanes encara més. El fenomen, iniciat tímidament a l’època en què Lance Armstrong vivia al carrer de la Força (2001-2005), ha crescut de manera exponencial fins a arribar al boom d’aquests últims anys, amb moments àlgids com la celebració del festival Sea Otter Europe, que en la tercera edició portarà a la ciutat 6.000 ciclistes i 55.000 visitants entre demà i diumenge.

Seran tres dies frenètics, d’activitat ciclista 100% i amb propostes per a tots els públics, que convertiran Girona i la Costa Brava en la capital europea d’aquest esport. L’esdeveniment atraurà 150 periodistes de tot el món, però no és l’únic que situarà la ciutat en l’epicentre mediàtic. Del 10 al 16 de juny se celebrarà el Girona Cycling Festival, que en la sisena edició reunirà més de 500 ciclistes de 25 països i comptarà amb tres proves centrals: una cronoescalada als Àngels, una marxa nocturna pel Barri Vell i la prova cicloturista Gran Fondo.

Novetats del sector

Segons el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, el Sea Otter Europe va generar l’any passat un impacte econòmic al territori de 2,8 milions d’euros. Als 60.000 metres quadrats de superfície del festival s’hi instal·laran 400 marques de la indústria ciclista que exhibiran les seves novetats. El pavelló de Fontajau i el seu entorn acolliran la zona principal d’exposicions i mostres de productes, accessoris i serveis relacionats amb el sector. També s’hi faran les sortides i arribades de múltiples proves esportives, competicions de ciclisme de nivell internacional, proves populars i exhibicions. A més, hi haurà una zona de restauració per a ciclistes i visitants. El festival començarà demà a les quatre de la tarda i es clausurarà diumenge a les tres de la tarda. Dissabte obrirà de nou del matí a vuit del vespre, i l’entrada és gratuïta.

Carretera, BTT, gravel, trial, BMX, bicis elèctriques, sortides familiars i exhibicions. Totes les modalitats ciclistes seran presents al Sea Otter Europe, que inclourà una quinzena de proves, des de les més populars -amb la novetat de la cursa amb bicicletes Brompton- fins a competicions que reuniran alguns campions del món i els ciclistes més en forma del panorama actual: Tiago Ferreira, Hans Becking, Luis Leão Pinto, Pauline Ferrand-Prévot, Thomas Griot, Pasquine Vandermouten, Loana Lecomte, Natalia Fischer... La llista d’estrelles també compta amb José Dias, Carlos Coloma, Josep Duran, Rocío del Alba García, Clàudia Galicia, David Valero i Catriel Soto, entre altres noms.

Cicloturisme a la Costa Brava

La Continental CicloBrava és la gran cicloturista, la prova mare del festival. Arriba renovada, amb nova imatge i nou recorregut amb dues distàncies que discorren pel litoral gironí. Forma part del prestigiós circuit cicloturista mundial Gran Fondo World Tour. Pel que fa a la bicicleta de muntanya, els principals al·licients d’aquesta edició són la Scott Marathon Cup -cursa amb punts UCI per a professionals i apta també en categories Open amb dos circuits, de 35 i 60 quilòmetres- i la Super Cup Massi Copa Catalana Internacional MTB, un prestigiós circuit de cros olímpic d’alt nivell, que durà a Girona els millors riders del planeta.

Nostàlgia i exhibicions d’infart

L’E-Bike Marathon, una de les tendències de moda del ciclisme, també serà present al festival, així com la MTB Classic, una de les proves més populars, una cursa divertida i plena de nostàlgia, ideal per recórrer uns quilòmetres amb bons amics i amb les bicis d’abans dels anys 90. En les dues edicions anteriors, una de les propostes més explosives i esperades ha sigut l’Eliminator Sea Otter Europe, una exhibició d’infart al circuit Gravity. També ha funcionat molt bé el Demobike: les millors marques del món s’acosten als seus clients potencials i els deixen provar les bicis que volen. Hi haurà més de 500 models i els visitants podran sortir a provar-les en uns circuits habilitats entre el Ter i el pavelló de Fontajau, que aquests dies es convertirà en el centre neuràlgic del ciclisme europeu.

Altres novetats d’enguany són una prova de cicloorientació i la doble oferta en la modalitat gravel, una disciplina que guanya adeptes any rere any i que a Girona i el seu entorn troba un escenari ideal per gaudir del ciclisme en camins de terra. Les activitats de trial, amb la participació dels millors equilibristes del món, seran un altre dels punts forts d’un festival que, decidit a posar el ciclisme a l’abast de tothom, ofereix proves assequibles per practicar en família i en grups d’amics. Aquest caràcter obert i familiar fa que inclogui unes quantes activitats en què la mainada pot posar a prova la seva habilitat sobre dues rodes. Els més agosarats podran participar en un parell de propostes competitives: l’Open Infantil BTT, una oportunitat única de viure una experiència en bicicleta tot terreny al cor del festival i amb el públic animant-los, i la Mini DH Kids Cup Sprint HD, adrenalina pura amb descensos que demostraran la destresa amb les bicis.

Millorar les habilitats

A més a més, els que tot just s’iniciïn en el ciclisme podran estrenar-se amb la seva primera bicicleta en un espai en què també hi haurà circuits d’agilitat per millorar les habilitats ciclistes. A banda de les competicions, s’han programat exhibicions com la Dirt Jump, que es disputarà en un circuit de baixada i amb grans salts. El programa complet es pot consultar a la web del festival: www.seaottereurope.com/ca.

stats