Boom del ciclisme
Girona 09/11/2022

Lina Kaial, de Damasc a fabricar roba esportiva des de Girona

Una damasquina afincada a la ciutat crea roba esportiva per a ciclistes

Josep Campmajó
2 min
Lina Kaial amb un dels models que ella mateixa dissenya.
Dossier Boom del ciclisme a Girona Desplega
1.
Girona quadruplica els negocis ciclistes en vuit anys
2.
Tours a 4.000 euros la setmana i bicis a partir de 8.000 euros
3.
Adeptes i detractors del ciclisme a Girona: la ciutat d'or o la invasió subtil
4.
Cronologia del boom ciclista a Girona: de Johnny Weltz a convertir-se en meca turística
5. Entrevista a David Millar:
"Rocacorba és el cim icònic de Girona"
6.
Lina Kaial, de Damasc a fabricar roba esportiva des de Girona
7.
Ruta en bicicleta pel Pla de l'Estany: l'ascens a Rocacorba

GironaEl fenomen de la bicicleta a Girona té moltes cares. Lluny de la valoració tremendista a la qual ens aboca l’aparició d’una moda rupturista, apareix el rostre d’algú com Lina Kaial. Aquesta damasquina gironina ha trobat en la bicicleta una oportunitat de projectar la manera de fer i de ser de Girona i de Catalunya, molt més enllà de les cotilles frontereres. Llicenciada en turisme i relacions públiques a la Universitat de Damasc, aquesta siriana que porta més anys a Girona que a la seva ciutat de naixement ha fet de l’esport i de la roba esportiva una vocació. Fa anys que es dedica, des de Girona, a la creació de roba esportiva. I des de fa uns anys, en concret, a la roba esportiva pensada per qui va en bicicleta. Aquesta vocació, molt lligada a la seva personalitat vital i valenta, la va portar a trobar una sòcia indispensable a Dubai, la Hind, una libanesa que, com ella, va deixar Síria per buscar nous horitzons. Les dues se'n van anar quan deixar Síria no era una qüestió de supervivència bèl·lica sinó una opció de creixement personal. Cadascuna des del seu espai d’acollida, han aconseguit que la seva marca, Suwmus, esdevingui un referent dins del competitiu món de la roba esportiva especialitzada. Planten cara a marques internacionals que, a diferència de la seva d'elles, fabriquen en llocs on l’explotació laboral està a l’ordre del dia.

Inventat i fabricat al més a prop possible

La Lina va decidir que tot el que inventés, fabriqués i projectés s’havia de fer des de Girona, o al més a prop possible. Fidel a aquest principi, va aprofitar que en el món ciclista la marca Girona és tot un referent. Com explica ella, a Dubai, on té el segon quarter general, la coneixen com “la gironina”. Quina és la clau de l’èxit? La lleialtat a tres principis: l’optimisme, la generositat i la innovació. L’optimisme a l’hora de pensar que des de Girona tot és possible –per això aquesta gironina damasquina ha tancat un conveni de col·laboració amb equips professionals de Dubai, un país que ha apostat pel ciclisme com a esport nacional–; la generositat, per decidir que tota la producció, sencera, es faci a Catalunya; i la innovació, sabent que els detalls marquen la diferència. Aquests detalls han provocat que les grans marques s’hagin fixat en les seves apostes innovadores.

La Lina Kaial sap que encara té un llarg camí al davant. La competència és ferotge, especialment quan trenques la barrera del consum estrictament local. Però ella imagina una Girona oberta, acollidora, fàcil, amant de la cultura universal i la innovació, com un dels grans efectes de l’aposta de la ciutat i del territori per la bicicleta. Ella hi serà.

Dossier Boom del ciclisme a Girona
Vés a l’ÍNDEX
stats