Cultura
Girona 28/06/2023

Més de 6.200 articles de Josep Pla en un sol clic

La UdG llança una web oberta a tothom on les cerques es poden fer per noms de persona, dates i llocs

3 min
Capçaleres on va publicar Josep Pla

GironaL’extensa i prolífica trajectòria de Josep Pla a la premsa de més de 60 anys –del 1917 al 1980, va deixar d’escriure només un any abans de morir– ara és a un clic. Una ingent tasca de localització, digitalització i indexació dels articles de la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona que s’ha allargat sis anys ha recopilat 6.243 publicacions a 66 capçaleres d’arreu del món de l’escriptor de Llofriu. “Al principi vam ser uns ingenus, pensàvem que el projecte seria bufar i fer ampolles, però Pla va publicar molt més del que pensàvem”, admet Xavier Pla, director de la càtedra, i un dels dos coordinadors del projecte que ha fet realitat la web joseppladigital.cat, juntament amb Francesc Montero, director de la Fundació Josep Pla. 

“Des del punt de vista tecnològic, és l’eina més potent per conèixer el Pla que va col·laborar a la premsa”, diu Montero. “Però no és un portal per a especialistes sinó per a tothom. Si algú se’n va de vacances a Lisboa i vol veure què en va escriure Pla al llarg de la seva vida, posa al cercador Lisboa i es pot descarregar gratuïtament els articles on s’esmenta la capital portuguesa”, afegeix Pla. “Tan important és la informació com la forma en què la treballes”, apunta Montero.

Josep Pla a la redacció de la revista 'Destino'

Com mitja obra completa

Els articles que recull aquest portal representarien unes 15.000 pàgines, que seria la meitat de les obres completes de Pla. “Celebrem el que hem aconseguit fins avui, però sabem que hi haurà errors, que falten articles i tota col·laboració és benvinguda”, admet Montero. “Sabem que podem trobar més articles publicats a Sud-amèrica. En una carta dels anys 20 diu que els articles a Amèrica «estan anant molt bé» i estem convençuts que també en devia publicar al diari argentí La Nación, però aquesta feina de recerca encara no s’ha pogut fer”, explica Pla. “Hauríem pogut estar deu anys més treballant fins que estigués perfecte, però volíem publicar-ho ja. El web és un nou impuls perquè la gent es pugui acostar al llegat de Pla d’una manera diferent”, afegeix Montero. 

Presentació del portal 'joseppladigital.cat'. D'esquerra a dreta: Francesc Montero, director de la Fundació Josep Pla; Sílvia Llach, vicerectora de territori i compromís social (UdG); Xavier Pla, director de la Càtedra Josep Pla, i Jordi Cornudella, editor de Destino (Grup 62).

La tardor vinent, l’editorial Destino publicarà un recull de 90 articles sobre la inflació desbocada que es vivia a Alemanya la dècada dels anys 20 del segle passat. “Es plasmaran en un llibre de 300 pàgines”, explica Xavier Pla. “Són articles d’una actualitat espectacular perquè també narrava l’ascens dels populismes arreu d’Europa”, afegeix Montero. Una de les característiques dels articles de Pla és que encara que escrivís mitja dotzena d’articles amb un mateix títol i sobre una mateixa temàtica tots eren diferents. “Va ser un gran treballador i molt honest en el sentit que no publicava el mateix article en capçaleres diferents, tot i que anessin a públics i territoris diferents. Pensem que publicava tres i quatre articles setmanals. Això dona una idea de la magnitud del Pla periodista, que va ser el més important del segle XX, tant en català com en castellà”, assegura Xavier Pla.

Entre les dades curioses, el nom que més vegades va esmentar –i de llarg– va ser el d’Alejandro Lerroux i després el d’Adolf Hitler. Francòfil reconegut, Pla va citar més França que Espanya i Catalunya, i Madrid més que Barcelona i París. L’edifici que més vegades va esmentar va ser l’Ateneu Barcelonès.

Josep Pla tornant de Nova York a Bilbao en un petrolier com a reporter de 'Destino'.
stats