19 migrants moren congelats a Turquia, que acusa Grècia d'haver-los expulsat sense roba ni sabates

Atenes ho qualifica de "falsa propaganda" i nega les expulsions en calent

3 min
Refugiats i migrants van en cotxe de cavalls per una carretera cap al pas fronterer de Pazarkule entre Turquia i Grècia a Edirne

BarcelonaAlmenys 19 migrants han mort congelats a la frontera turca després que suposadament fossin expulsats des de Grècia, segons les autoritats turques, que asseguren que els agents fronterers grecs els van prendre les sabates i la roba abans de fer-los fora del país. Inicialment, Turquia havia denunciat la mort de 12 persones, però aquest dijous ha elevat la xifra. "Per desgràcia ascendeix a 19 el nombre de cossos d'immigrants trobats durant les activitats de cerca i rescat a la regió en què van ser expulsats pels grecs, on van morir congelats", assenyala un comunicat de la governació de la província turca d'Edirne.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons les autoritats turques, un grup de 22 migrants van ser expulsats en calent per la policia grega al riu Evros, a l'altura d'Ipsala, un lloc de pas habitual per als migrants i refugiats que intenten accedir a Europa des de l'Àfrica i el Pròxim Orient.

El ministre de l'Interior turc, Süleyman Soylu, va publicar dimecres al seu compte de Twitter diverses fotos dels migrants morts, acompanyades d'un text en anglès en què assegurava que les autoritats frontereres de Grècia els havien pres les sabates i la roba abans d'expulsar-los. "La UE no té remei, és feble i no té sentiments humans", afegia.

Acusacions creuades

Grècia va respondre a les acusacions assegurant que es tracta de "falsa propaganda". El ministre de Migració grec, Notis Mitarachi, ho va considerar una "tragèdia" però va afirmar que aquests migrants "mai van arribar a la frontera". "Qualsevol suggeriment que sí que ho van fer, o que van ser expulsats cap a Turquia, és una absurditat total", va recalcar en un comunicat. "En comptes d'acusar els altres, Turquia hauria d'assumir la seva responsabilitat si vol evitar que tornin a passar tragèdies com aquesta", va sostenir, i va acusar Ankara de no fer prou per evitar aquests "viatges perillosos".

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ho ha aprofitat per criticar la postura de les autoritats del país veí i de la Unió Europea en la qüestió de la immigració, un dels principals motius de fricció. "Veure com la gent mor congelada no es pot acceptar ni tolerar", va dir dimecres. "És igual amb quin líder ens reunim, els hi ensenyarem les imatges que hem gravat", va afegir. Erdogan va subratllar que "no és la primera vegada" que descobreixen expulsions en calent des de Grècia, i va denunciar que la UE es mantingui en silenci. En concret, va criticar la inacció de Frontex, l'agència comunitària de gestió fronterera: "No serveix de res. A part de donar suport a Grècia no té cap paper", va dir.

Turquia fa temps que denuncia que Grècia expulsa els migrants que arriben a les seves fronteres, sovint en la ruta entre Anatòlia i les illes gregues, i assegura que les autoritats gregues fan enfonsar els vaixells amb què viatgen. Per la seva banda, Atenes ho nega i acusa Ankara de no fer res per acabar amb els contrabandistes que envien migrants en vaixells des de les seves costes, incomplint l'acord del 2016 amb la UE, segons el qual Turquia es comprometia a reduir el flux de migrants cap a països comunitaris a canvi d'una milionària ajuda financera. Des d'aleshores Erdogan ha fet servir aquesta carta per amenaçar contínuament la Unió amb obrir la frontera per deixar passar els migrants cap a Grècia.

L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), una agència de l'ONU, ha assegurat que està fent "un seguiment amb les autoritats rellevants sobre les circumstàncies d'aquesta tragèdia", segons va dir aquest dimecres el seu portaveu, Safa Msehli, en resposta a una consulta de l'Agència Anadolu. "Els informes creixents d'expulsions de persones que es desplacen a algunes fronteres europees són extremadament preocupants", va dir, i va recordar que aquestes pràctiques estan prohibides pel dret internacional "i no haurien de passar sota cap circumstància".

stats