Abbas demana disculpes per les seves declaracions sobre l'Holocaust

Davant l'allau de crítiques, el líder palestí diu ara que "va ser el pitjor crim de la història"

El president palestí, Mahmud Abbas, ha demanat aquest divendres disculpes als jueus pels seus comentaris de dilluns passat, que han estat àmpliament condemnats i titllats d'antisemites, alhora que ha reiterat la seva condemna a l'Holocaust.

"Per als que es van ofendre pels meus comentaris davant el Consell Nacional Palestí, especialment els de fe jueva, vull disculpar-me. Vull garantir a tothom que no era la meva intenció [ofendre] i reiterar el meu respecte absolut a la fe jueva i la resta de credos monoteistes", ha assenyalat en un comunicat.

Abbas ha subratllat la seva "condemna de l'Holocaust, el crim més atroç de la història" i ha expressat la seva "simpatia amb les víctimes". "De la mateixa manera, condemnem l'antisemitisme en totes les seves formes i confirmem el nostre compromís amb la solució dels dos Estats, per conviure els uns al costat dels altres en pau i seguretat", afegeix la nota difosa per la seva oficina, després de diversos dies de condemnes a l president palestí, entre elles les del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

En les declaracions de la polèmica, Abbas va atribuir l'Holocaust i altres atacs als jueus a Europa a "qüestions socials" i "financeres", com el fet que aquesta comunitat es dediqués a "la usura i els préstecs", més que no pas a motius religiosos o a l'antisemitisme. A més, va acusar el règim nazi d'Adolf Hitler d'impulsar la migració jueva a Palestina el 1933.

L'enviat de l'ONU per al Pròxim Orient, Nickolay Mladenov, va qualificar les paraules d'Abbas d'"inacceptables", "profundament preocupants" i contràries "als interessos del poble palestí o a la pau al Pròxim Orient".

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, el va considerar "un altre discurs antisemita" ple d'"enorme ignorància i insolència", i el ministre alemany d'Afers Estrangers, Heiko Maas, també va mostrar el seu rebuig i va expressar que el seu país "està compromès contra qualsevol relativització de l'Holocaust".