Afganistan
Internacional 08/04/2012

Acord entre Kabul i Washington sobre les polèmiques batudes nocturnes a domicilis

A partir d'ara l'exèrcit afganès s'encarregarà de les inspeccions en cases particulars que han estat durant anys un dels aspectes més impopulars de la presència militar nord-americana al país

Agències
1 min
El general John Allen i el ministre afganès de Defensa, Abdul Rahim Wardak, després de signar l'acord / EFE

KabulEls governs de l'Afganistan i els Estats Units han arribat a un acord sobre les batudes nocturnes –un dels aspectes més impopulars de la presència militar nord-americana al país– , que ara estaran sota la responsabilitat de Kabul.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cessió forma part d'un acord subscrit per ambdues parts i que ha estat presentat de forma conjunta als mitjans pel comandant en cap de les forces dels EUA i de l'OTAN a l'Afganistan, el general John Allen, i el ministre afganès de Defensa, Abdul Rahim Wardak.

A partir d'ara, les tropes afganeses duran a terme "si cal" les inspeccions nocturnes en domicilis particulars i les forces nord-americanes es limitaran a donar suport logístic a aquestes operacions. "Aquest acord significa que seran les forces afganeses i no les estrangeres les encarregades de liderar la seguretat de la població civil", ha subratllat Allen.

D'altra banda, Wardak ha destacat que l'Exèrcit afganès durà a terme aquest tipus d'operacions "en coordinació amb els serveis d'intel·ligència i l'aparell judicial".

Les incursions i les baixes civils atribuïdes a la ISAF –la missió de seguretat de l'OTAN a l'Afganistan–, han alimentat durant anys el ressentiment anti-occidental de la població afganesa, que considera que les tropes nord-americanes cometen abusos durant les batudes. Karzai havia imposat aquesta cessió per assolir una acord estratègic amb els EUA un cop es produeixi la retirada total de les tropes de l'OTAN, prevista per al 2014.

stats