Internacional 20/07/2016

Ankara retira el permís per treballar fora del país a investigadors i personal acadèmic

El govern turc justifica la mesura al·legant el risc de fuga de presumptes colpistes a la universitat

Ara
2 min
Quatre homes pengen una gran bandera turca en un edifici a la plaça Taksim d'Istanbul

BarcelonaTots els permisos per treballar fora de Turquia han estat retirats als investigadors i personal acadèmic del país. Aquesta ha estat l'última mesura presa pel govern d'Ankara en el marc de la purga d'Ergodan com a represàlia pel fallit cop d'estat de divendres passat, segons han confirmat fonts oficials a Reuters. El govern turc ha justificat la mesura al·legant el risc de fuga de presumptes colpistes que creu que hi ha en l'àmbit universitari, on sospita que hi ha individus vinculats a l'exèrcit sublevat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La mesura va més enllà del veto genèric de viatges a l'estranger imposat dilluns a tots els funcionaris i afecta tots els empleats de les universitats, tant públiques com privades. Fonts universitàries han confirmat a l'agència Efe que la prohibició impedeix fins i tot als mateixos rectors de les universitats abandonar el país, i se'ls obliga a investigar els seus empleats per buscar possibles vincles amb l'entorn de Fetullah Gülen, clergue que Erdogan assenyala com a instigador del cop d'estat.

Erdogan amplia la seva llista negra a 38.000 mestresEl Consell Superior d'Educació de Turquia, que ha comunicat les mesures als afectats, també ha exigit a tots els treballadors de les universitats que estiguin de vacances que tornin als seus llocs de treball i als professors turcs en universitats a l'estranger que tornin a Turquia al més aviat possible.

L'emissora estatal TRT ha informat, d'altra banda, que la Universitat d'Istanbul ha cessat 95 acadèmics dels seus càrrecs, una mesura que se suma a la 'neteja' que es va fer dimarts en el camp de l'educació. Prop de 38.000 professionals van ser apartats o suspesos, entre funcionaris del ministeri d'Educació, mestres de centres privats i catedràtics.

Amnistia denuncia una ofensiva contra mitjans i periodistes

Mentre les represàlies pel cop d'estat fallit van en augment, Amnistia Internacional (AI) demana a les autoritats turques que respectin els drets humans i, especialment, que no restringeixin arbitràriament la llibertat d'expressió.

"Estem assistint a una ofensiva de proporcions excepcionals a Turquia. Si bé és comprensible i legítim que el govern vulgui investigar i sancionar els responsables d'aquest intent de cop sagnant, cal respectar l'estat de dret i la llibertat d'expressió", diu Andrew Gardner, investigador de Turquia d'Amnistia Internacional, en un comunicat.

Segons l'ONG, les autoritats van bloquejar l'accés a més de 20 llocs web de notícies en els dies posteriors al cop d'estat. De fet, aquest dimarts el govern va revocar les llicències de 25 empreses de mitjans al país. A més, s'han suspès les llicències a 34 periodistes i almenys un d'ells té una ordre de detenció per la cobertura que va fer de l'intent de cop.

stats