Publicitat
Publicitat

Boris Johnson ressuscita en el nou govern britànic

L’exalcalde, titular d’Exteriors, negociarà el Brexit

Sense perdre temps, immediatament després d’ocupar el càrrec, la premier va designar el seu equip. El més sorprenent, el nomenament de Boris Johnson, exalcalde de Londres, com a responsable del Foreign Office, l’home de la diplomàcia britànica que formarà part rellevant de l’equip que negociarà el Brexit amb la Unió Europea. La nova posició de Johnson suposa, a la pràctica, una resurrecció política després de dues setmanes molt accidentades. Clau en la campanya del referèndum, va ser considerat el més probable substitut de David Cameron fins que el seu company de viatge, Michael Gove, li va retirar el suport i Johnson va decidir no competir pel càrrec de primer ministre.

El nomenament de Johnson és un moviment prou intel·ligent per part de May, que incorpora en el seu equip una figura molt popular entre els conservadors. Brexiter circumstancial, ha manifestat públicament que no hi ha pressa per invocar l’article 50, que haurà de desencadenar tota la maquinària del procés de retirada. Alhora, però, també és una jugada arriscada. Malgrat l’experiència de Johnson com a alcalde, i que té contactes arreu del món, ser al capdavant de la política exterior, el responsable d’assistir a les sessions del consell de seguretat de l’ONU, on el Regne Unit té un seient permanent, pot superar la talla d’un personatge amb fama d’histriònic que s’enfronta ara al seu primer lloc ministerial.

Johnson haurà de treballar de costat amb David Davis, fins ara un prominent backbencher, ex secretari d’estat per a Europa i aferrissat partidari de la sortida del Regne Unit de la Unió. Davis ha sigut nomenat ministre del Brexit, una secretaria d’estat de nova creació.

D’Exteriors al Tresor

El segon gran nomenament va ser el de Philip Hammond com a substitut de George Osborne al davant del Tresor. Hammond ha deixat el lloc vacant que ocupa Johnson i és considerat com l’home prudent en què confia la premier per complir les promeses de més justícia social. El gran damnificat és George Osborne, que mentre entraven nous ministres al número 10, sortia en cotxe per la part del darrere després de presentar la dimissió.

Amber Rudd, fins ara ministra d’Energia i Canvi Climàtic -que havia fet campanya per mantenir-se a la Unió-, ocuparà Interior, la cartera que ostentava May. Contràriament al que s’esperava, és l’única dona que ocupa un dels càrrecs més importants del govern.

L’equilibri i la unitat de tots els sectors del partit promesa per May es concreta, també, en el nomenament de Liam Fox, del bàndol del Brexit, com a nou ministre per al comerç internacional, sens dubte un cartera molt rellevant en la nova Gran Bretanya.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT