Contractes europeus milionaris, en l’aire

Les sancions dels EUA a l’Iran amenacen la UE

La retirada dels Estats Units de l’acord nuclear no només ha suposat una sacsejada política per a Europa. També pot provocar un daltabaix econòmic entre les grans empreses europees, com Airbus, Peugeot o General Electric, que tenen negocis amb l’Iran des del 2015, quan es va signar l’acord nuclear i es van aixecar les sancions que impedien fins aleshores fer negocis amb el país. Els contractes milionaris que tenen aquestes multinacionals europees amb Teheran poden quedar suspesos si el president nord-americà, Donald Trump, reintrodueix el mateix tipus de sancions.

L’endemà de l’anunci de Trump, les empreses europees amb negocis amb l’Iran i a l’Iran no tenien clar el futur dels seus contractes, però l’administració nord-americana va enviar senyals que no deixen marge a l’optimisme. El nou ambaixador dels Estats Units a Berlín, Richard Grenell, va advertir via Twitter que les companyies alemanyes han de posar fi “immediatament” a les seves activitats a l’Iran.

A Washington, el conseller de Seguretat Nacional, John Bolton, va assegurar que el restabliment de les sancions tindria efecte immediat de cara a nous contractes, que ja no es podran signar, mentre que les empreses que ja tenen contractes amb Teheran tindran alguns mesos per abandonar les seves activitats. La mesura suposaria pèrdues milionàries per a les companyies.

A Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit -els països europeus amb més negocis a l’Iran- hi havia ahir inquietud per l’efecte de les sancions sobre les seves grans empreses. Un alt diplomàtic francès va explicar que al final les companyies es veuran forçades a escollir entre els seus interessos a l’Iran o els seus interessos als Estats Units. “En general, la balança es decanta ràpidament a favor dels EUA”, va assegurar a Reuters.L’agènciatambé citava un diplomàtic “occidental” que advertia que “les primeres víctimes” de les sancions “seran els aliats europeus de Trump”.

Preservar els interessos

La UE intenta, d’una banda, que la retirada dels Estats Units no signifiqui la fi del pacte nuclear, i de l’altra, que les sancions que tornarà a imposar Washington no afectin els actuals negocis europeus. La diplomàcia europea va deixar clar dimarts a la nit que farà l’impossible per preservar “els interessos econòmics” de la UE. El ministre d’Economia de França, Bruno Le Maire, va subratllar ahir que és “inacceptable” que els Estats Units siguin “el gendarme econòmic del planeta”.

Els Vint-i-vuit van reiterar que és essencial que el president dels Estats Units s’assegui a negociar el pacte nuclear amb l’Iran a partir del 2025, quan expira l’actual. Tot i la gravetat de la decisió de Trump, que pot suposar l’adeu a un pacte gestat durant 12 anys, la UE prefereix actuar amb cautela davant Trump i deixar la porta oberta als EUA de cara a un futur pacte nuclear.

Més continguts de