Corea del Nord diu que respondrà a “qualsevol provocació” dels EUA

Trump diu que Pyongyang “està buscant problemes” i insta la Xina a ajudar

Les tensions a la península coreana continuen augmentant, especialment després de la decisió dels Estats Units d’enviar el portaavions USS Carl Vinson i el seu grup d’atac a la zona. Corea del Nord va advertir ahir que respondrà a “qualsevol provocació” del govern nord-americà i que està preparat per a “tot tipus de guerra”.

“Mai no hem suplicat la pau, però durem a terme accions potents contra els provocadors -va afirmar el ministeri d’Exteriors nord-coreà en un comunicat-. Els EUA seran els únics responsables de les conseqüències catastròfiques que implicaran les seves accions escandaloses”. Pyongyang i Washington han apujat en els últims dies el seu to desafiant. El règim de Kim Jong-un ha mantingut els seus assajos de míssils balístics intercontinentals, que podrien arribar, en teoria, als Estats Units un cop perfeccionats. El govern de Donald Trump ha reaccionat amb amenaces i enviant vaixells de guerra.

Al seu compte de Twitter, el president nord-americà va subratllar ahir que Corea del Nord “està buscant problemes”. “Si la Xina vol ajudar-nos, fantàstic. Si no, resoldrem el problema sense ells”, va tuitejar. L’atac unilateral dels Estats Units contra Síria ha deixat clar que Trump utilitzarà la força militar si ho considera necessari.

Pressió a la Xina

En un altre tuit, el president nord-americà, més persuasiu, va dir que Pequín tindria una relació comercial “molt millor” amb el seu país si solucionés l’amenaça nord-coreana. Trump es va reunir la setmana passada amb el president xinès, Xi Jinping, a la seva mansió de Florida, però no va aconseguir arrencar-li cap compromís sobre aquest tema.

El missatge també revelava la seva frustració amb les autoritats xineses, ja que considera que no han fet prou per pressionar Pyongyang perquè renunciï a les seves proves nuclears. La Xina, segons la Casa Blanca, podria utilitzar els seus lligams econòmics amb el règim comunista hereditari per aturar les “provocacions” del seu líder.

Aquest dissabte els nord-coreans celebraran el 105è aniversari del naixement de Kim Il-sung, el fundador del país i avi de l’actual governant, Kim Jong-un. S’espera que el dictador faci una nova demostració de força amb una desfilada militar a la capital del país. De fet, les autoritats nord-coreanes van anunciar fa poc que podria tenir lloc una nova prova militar aquest dia.

D’altra banda, el president sirià, Baixar al-Assad, va aprofitar el cinquè aniversari de l’accés al poder de Kim Jong-un -després de la mort del seu pare, Kim Jong-il- per subratllar la seva aliança i la confrontació que tenen amb els EUA. “Els dos països mantenim una guerra contra les ambicions salvatges de grans potències que pretenen imposar la seva política expansionista”, va dir.

Davant les demandes de Trump, la Xina ha explicat que ja fa tot el que pot per frenar les accions bel·ligerants de Pyongyang. I ha posat com a exemple el seu embargament a les importacions de carbó nord-coreà, una de les principals fonts d’ingressos del règim. La Casa Blanca seguirà insistint a negociar un acord amb el gegant asiàtic per resoldre el conflicte, ja que una intervenció militar com la de Síria comportaria molts més riscos. Corea del Nord té capacitat nuclear i podria atacar Corea del Sud, aliat nord-americà.

Les autoritats nord-coreanes van advertir al març que duran a terme bombardejos “despietats” si els Estats Units violen la seva sobirania. Segons Pyongyang, les maniobres militars conjuntes de Washington i Seül deixen la península coreana “a la vora d’una guerra nuclear”.

Crida a la calma

A Corea del Sud, el president en funcions, Hwang Kyo-ahn, va demanar “calma” davant la creixent tensió amb el seu veí del nord, però també va reconèixer la seva preocupació davant un possible assaig nuclear del règim de Kim Jong-un. I, per això, va destacar la necessitat de reforçar “l’aliança de seguretat” entre el seu país i els Estats Units”.