AMENAÇA NUCLEAR
Internacional 29/11/2017

Corea del Nord dispara un míssil balístic prop del Japó

Pyongyang assegura que la prova demostra que els seus míssils poden abastar territori continental nord-americà

P. J. Armengou
3 min
Un home de Tòquio passa davant una pantalla gegant on es mostra la trajectòria del projectil

BarcelonaEl règim de Pyongyang va llançar dimarts a les set del vespre -matinada del dimecres a Corea- un míssil balístic intercontinental que, segons el govern japonès, va caure a la seva zona econòmica exclusiva, una franja marítima depenent de Tòquio. El projectil hauria cobert uns 1.000 quilòmetres de distància i volat durant 50 minuts, abans de caure al mar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons les primeres informacions facilitades pel Pentàgon, el míssil va ser llançat des de la localitat de Sain Ni, al nord de la capital de Corea del Nord. Es tracta del primer míssil que dispara el règim comunista des del setembre, quan va llançar un projectil que va sobrevolar el Japó i generant una gran alarma internacional.

Aquest dimecres, el govern nord-coreà ha assegurat que el llançament prova els seus míssils tenen capacitat per arribar a la totalitat del territori continental dels Estats Units. Segons el règim de Pyongyang, el projectil va arribar a una altitud d'uns 4.475 quilòmetres (més de 10 vegades l'alçada de l'Estació Espacial Internacional) i va volar un total de 950 quilòmetres. Aquesta última prova ha estat, segons els Estats Units, la més alta i més llarga que s'ha llançat mai des de Corea del Nord.

"Després de veure el llançament amb èxit del nou tipus ICBM Hwasong-15, Kim Jong Un ha declarat amb orgull que ara finalment ens hem adonat de la gran causa històrica de completar la força nuclear estatal, la causa de la construcció d'un poder de coets", va indicar un presentador de televisió nord-coreà en una declaració llegida.

Corea del Nord s'ha descrit a si mateixa com una "potència nuclear responsable", dient que les seves armes estratègiques s'han desenvolupat per defensar-se de "la política de xantatge nuclear i l'amenaça nuclear dels imperialistes nord-americans".

Condemna internacional

El llançament d’ahir va ser immediatament considerat per Corea del Sud, el Japó i els EUA com una provocació del règim de Kim Jong-un. El primer ministre japonès, Shinzo Abe, va ordenar una reunió del seu gabinet per estudiar una resposta i va demanar una trobada d’emergència del Consell de Seguretat de les Nacions Unides per analitzar la situació.

Abe va ser reelegit primer ministre fa tot just un mes amb un programa polític clarament militarista influenciat per les amenaces de Pyongyang. El seu cap de gabinet, Yoshihide Suga, va dir ahir a la premsa: “Exigim a Corea del Nord que canviï la seva política, perquè no hi haurà un futur brillant per a Corea del Nord a menys que es resolguin qüestions com ara els segrestos, el programa nuclear i els míssils”.

Per la seva banda, el govern de Corea del Sud, que també es va reunir d’urgència, va reaccionar a l’atac de Pyongyang efectuant una prova de llançament de míssils. Corea del Sud és el principal objectiu del règim nord-coreà i organitzarà al febrer els Jocs Olímpics d’Hivern.

Els EUA van condemnar l’atac per mitjà del seu secretari d’Estat, Rex Tillerson, tot i que el Pentàgon no va considerar-lo un risc per a la seva seguretat o la dels seus aliats. Segons va recollir l’agència Reuters, el president Donald Trump va indicar, sobre el llançament: “És una situació de la qual ens encarregarem”. Trump també va indicar que el llançament no canviava el posicionament del seu país respecte a Corea del Nord.

La portaveu d’Afers Exteriors i Política de Seguretat de la Unió Europea, Federica Mogherini, va considerar l’atac nord-coreà una “violació inacceptable més” i va afegir que el llançament “representa una nova provocació i una greu amenaça per a la seguretat internacional”.

Per la seva banda, la Xina, aliada estratègica de Corea del Sud, va expressar "una greu preocupació" després de l'atac. Pequín espera que totes les parts actuïn amb precaució per preservar la pau i l'estabilitat. Així ho va indicar el portaveu del ministeri d'Afers Exteriors, Geng Shuang, en una conferència de premsa dimecres.

El llançament del míssil arriba una setmana després que el president dels EUA, Donald Trump, tornés a incloure Corea del Nord en la llista de països que Washington considera que donen suport al terrorisme. Això permet als EUA imposar més sancions al país. En un discurs del 19 de setembre a les Nacions Unides, Trump va advertir que si Corea del Nord amenaçava els Estats Units o els seus aliats, el seu govern “no tindria cap més opció que destruir totalment Corea del Nord”.

stats