Internacional 21/11/2017

Trump sanciona socis comercials xinesos de Pyongyang

Els EUA retornen Corea del Nord a la llista de països "patrocinadors del terrorisme"

Núria Ferragutcasas
2 min
El president dels EUA, Donald Trump, durant una compareixença a la Assemblea Nacional de Seül

Nova YorkEl govern de Donald Trump va presentar ahir noves sancions contra Corea del Nord i quatre empreses xineses que comercien amb aquest règim. Ho va fer l’endemà d’incloure el país altre cop en la llista de patrocinadors estatals del terrorisme. Les dues accions busquen pressionar Pyongyang perquè posi fi al seu programa per desenvolupar armes nuclears.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les mesures, anunciades pel departament del Tresor, afecten 13 entitats -entre les quals les quatre companyies comercials xineses-, un individu -el xinès Sun Sidong, responsable d’una de les empreses sancionades- i 20 vaixells que ajudaven Corea del Nord a eludir les diverses sancions imposades pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides. El secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, va afirmar en un comunicat que la “pressió econòmica” per aïllar Pyongyang es manté, ja que el govern nord-coreà “segueix amenaçant la pau i la seguretat internacionals”.

La majoria d’aquestes empreses sancionades són del sector del transport marítim i terrestre de Corea del Nord, mentre que les quatre xineses, segons Mnuchin, han participat en acords comercials amb el règim de Kim Jong-un des del 2013 fins a l’agost del 2017, valorats en “centenars de milions de dòlars”. Concretament, van exportar béns valorats en 650 milions de dòlars i van importar des de Corea del Nord béns valorats en 100 milions.

D’altra banda, una de les empreses xineses, Dandong Dongyuan Industrial, propietat de l’individu sancionat, Sun Sidong, va exportar béns per valor de 28 milions de dòlars. I, segons el departament del Tresor, hauria exportat també materials relacionats amb la construcció de reactors nuclears a Pyongyang.

El departament que capitaneja Mnuchin també va explicar que entre les entitats sancionades hi figuren companyies dedicades a l’exportació de treballadors nord-coreans que tenen com a objectiu generar ingressos addicionals al règim. I dues agències del govern de Kim Jong-un que gestionen el transport marítim i terrestre del país.

El president Trump va anunciar les noves sancions dilluns, però no es van especificar fins ahir. El mateix dia va declarar que tornava a posar Corea del Nord a la llista de “patrocinadors del terrorisme”.

Llista d’estats terroristes

L’anunci va ser aplaudit per alguns del seus aliats, com el Japó. La Xina, el soci històric més important de Pyongyang, va evitar criticar l’acció, tot i que va demanar fer més esforços per intentar restablir el diàleg. “Esperem que totes les parts interessades puguin fer més per afavorir la disminució de les tensions”, va dir Lu Kang, portaveu del ministre xinès de Relacions Exteriors.

Corea del Nord ja va ser inclosa a la llista d’estats patrocinadors del terrorisme el 1988, però va deixar de formar-ne part el 2008 per ordre del president nord-americà George W. Bush. Trump espera que la mesura aïlli més Pyongyang, però també podria agreujar encara més les tensions a la regió.

stats