Dimiteix el primer ministre de Papua Nova Guinea

Peter O'Neill accepta plegar després d'unes quantes desercions al seu govern

El primer ministre de Papua Nova Guinea, Peter O'Neill, ha anunciat aquest diumenge la dimissió després de set anys en el càrrec, i l'ha argumentada per una "necessitat de canvi" després de patir una sèrie de desercions al seu govern.

"Dimitiré com a primer ministre els pròxims dies i visitaré el governador general [per formalitzar la renúncia]. No ha sigut fàcil", ha dit O'Neill en una roda de premsa a Port Moresby retransmesa per les xarxes socials.

O'Neill, que des de feia setmanes es resistia a les peticions de dimissió de l'oposició, ha anunciat que l'ex primer ministre del país, Julius Chan, al capdavant del govern en els períodes 1980-1982 i 1994-1997, serà qui el succeirà com a cap de l'executiu.

La renúncia té lloc dos dies després que l'oposició anunciés que comptava amb el suport de 62 dels 111 escons del Parlament per enderrocar el primer ministre, perquè havia incorporat a les seves files diversos diputats de la coalició governant, cosa que hauria deixat en minoria O'Neill i el seu partit, el Congrés Nacional del Poble.

"Encara som el partit més gran al govern", ha dit O'Neill després d'assegurar que la dimissió "aplanarà el camí per a un nou lideratge d'un nou govern", amb "una transició de govern de manera tranquil·la i suau".

O'Neill va ajornar a principis de mes la represa de les sessions al Parlament davant els intents de l'oposició de presentar una moció de censura coincidint amb diverses desercions al bàndol governamental.

Les desercions van començar a l'abril amb la dimissió del ministre de Finances, James Marape, a causa de la signatura d'un acord amb la companyia francesa Total i la nord-americana ExxonMobil per explotar un jaciment de gas natural, i van culminar divendres amb les desercions de nou diputats més.

Papua Nova Guinea, una empobrida nació del Pacífic sud amb un llarg historial de corrupció, és rica en recursos naturals, incloses grans reserves de gas. El govern d'O'Neill ha sigut acusat pels seus rivals polítics de corrupció i de portar a la ruïna el país, habitat per una població d'uns set milions de persones.

Cap formació política de Papua Nova Guinea ha aconseguit la majoria absoluta des de la independència, el 1975.