Donald Trump glorifica l'exèrcit en un Quatre de Juliol de divisió a Washington

L'espectacle queda per sota de les expectatives i converteix el dia en un debat sobre la seva figura

Donald Trump ha assegurat aquesta matinada que els Estats Units plantaran aviat la seva bandera a Mart, però el que havia anunciat com un "espectacle únic a la vida" ha resultat més propi de l'era prèvia a l'arribada a la Lluna. El president, situat en una tarima davant del monument a Lincoln, amb la grada de convidats a l’esquena i tancs a banda i banda, ha dedicat 45 minuts a recitar algunes de les grans fites científiques, culturals i socials de la història del país i a glossar les gestes militars dels Estats Units animant els joves a allistar-se.

L'exhibició de diversos avions de l'exèrcit, que han sobrevolat la zona monumental de Washington mentre una banda i un cor militars els acompanyaven amb música, ha servit com a separador del discurs de Trump, la imatge del qual ha quedat deslluïda a la televisió per la pluja que amarava la pantalla antibales, deslluït com el mateix acte, sense ritme i amb una escenografia més pròpia de l'època a la qual el president va prometre retornar el país. Molt lluny, per tant, de la desfilada militar que el president va somiar a París.

El discurs de Donald Trump ha apel·lat a la unitat, però un passeig pel Mall de la ciutat, que uneix el Capitoli amb el monument a Lincoln, era ahir un bon reflex de l'evident divisió del país. Pels carrers de Washington, una ciutat de clara majoria demòcrata, la moda era el vermell 'trumpista' de milers de nord-americans que visiten la capital amb motiu del Quatre de Juliol. Centenars de globus del 'Baby Trump' treien el cap com a resistència a la invasió, però també com a peça de record apta per a totes les sensibilitats. O gairebé totes, perquè en Don, que lluïa una gorra amb la llegenda 'Trump 2020' (a la qual havia adossat la bandera dels Estats Units i una altra de la campanya de reelecció del president), es mostrava indignat per la caracterització de Trump com un nadó capritxós. "Mira aquest imbècil", descrivia al pas d'una persona que portava un d'aquests globus.

Més enllà de la polèmica pel cost de la celebració, el debat al carrer entre seguidors i detractors de Trump –amb alguns moments de tensió que no van anar a més, especialment al voltant d'un caganer que retratava el president assegut a la tassa del vàter i amb el mòbil entre les mans– va demostrar el que molts ja temien. El fet d’haver-se inclòs en la festivitat, va fer que tot girés al voltant de la seva figura: s'hi va inserir com un element de distorsió en un dia habitualment festiu i familiar en què els polítics, igual que la majoria de nord-americans, es reuneixen al voltant d'una barbacoa i miren els focs artificials.

Més continguts de