Què en sabem, de l'atemptat de Manchester?

L'Estat Islàmic s'atribueix l'autoria de l'atac, però nega que sigui obra d'un suïcida

Almenys 22 persones, algunes de les quals menors d'edat, han mort en l'atemptat suïcida a la sortida del Manchester Arena, molt a prop de la zona de les taquilles i l'entrada principal del pavelló esportiu cobert més gran del Regne Unit. Es tracta del segon atac terrorista més greu al Regne Unit des dels atemptats de juliol del 2005 a la xarxa de transport públic de Londres. L'Estat Islàmic ha reivindicat en un comunicat l'acció, mentre que la policia té una pista sobre qui és el terrorista suïcida.

  • Què ha passat?

Cap a les 23.30 h de dilluns -hora catalana- ha esclatat un artefacte poc després que la  cantant nord-americana Ariana Grande hagués acabat el concert al Manchester Arena, en un barri cèntric de la ciutat del nord d'Anglaterra, on s'havien congregat 21.000 persones, la majoria adolescents i nens que segueixen la jove cantant de 23 anys.

Un atemptat contra adolescentsLa policia ha confirmat que es tracta d'un atac suïcida i ara s'investiga si el terrorista va actuar en solitari o si tenia una xarxa de suport. Els testimonis han explicat que van sentir una gran explosió, que va provocar "grans flames" i va desfermar el pànic entre els espectadors que intentaven sortir del pavelló i les famílies dels adolescents, que els esperaven per dur-los a casa.

 

  • Quantes víctimes hi ha?

El balanç provisional xifra en 22 les víctimes mortals i en 59 els ferits. Entre les víctimes hi ha menors d'edat però la policia encara no n'ha confirmat cap identitat. Una nea de vuit anys i una jove de 18 anys, es troben entre els morts. Els ferits han sigut traslladats a diversos hospitals de Manchester.

El ministeri d'Afers Exteriors espanyol ha afirmat que, "de moment", no hi ha víctimes espanyoles i ha posat en servei un telèfon informatiu: 07801371704 (si es truca des d'Espanya: +447801371704).

  • Hi ha reivindicació de l'atac?

La policia ha identificat l'autor de l'atac com a Salman Adebi, segons informa Reuters. L'home hauria arribat a Manchester des de Londres en tren. De moment, no s'ha facilitat més informació sobre el terrorista que de ser un suïcida contradiu la versió de l' Estat Islàmic que n'ha reivindicat l'autoria en un comunicat. "Un dels soldats del 'califat' va poder  col·locar un artefacte explosiu en un "desvergonyit concert" contra "els croats a la ciutat de Manchester," diu el comunicat. 

El cap de la policia de Manchester,  Ian Hopkins, s'ha limitat a informar que "fins que no es demostri el contrari", es treballa amb l'única hipòtesi que es tracti d'un atemptat suïcida. L'autor ha fet esclatar una bomba casolana, poc sofisticada. La primera ministra britànica, Theresa May, ha informat que la policia creu haver identificat el terrorista

  • Hi ha detinguts?

La policia ha informat de la detenció d'un jove de 23 anys relacionat amb l'atemptat, però no ha explicat quin tipus de vincle té amb l'autor de l'atac suïcida. 

  • Solidaritat ciutadana

La policia assegura que ja no hi ha cap menor sol en els hotels de la ciutat, on alguns es van refugiar en els moments de confusió i pànic que es van produir tot just després de l'atemptat. 

Durant la nit i les primeres hores del dia, les xarxes s'han mobilitzat per posar-los en contacte a través del 'hashtag' #MissingInMachester.

Facebook, per exemple, ha activat la seva funció de verificació de seguretat , mitjançant la qual els usuaris poden penjar un missatge per comunicar que estan fora de perill , i les autoritats han posat a disposició de la ciutadania una línia telefònica d'emergència. 

Després de la tragèdia , dos hotels pròxims al Manchester Arena , el  Holiday Inn i el  Premier Inn , han acollit durant la nit els menors que no han pogut tornar a casa. També centenars de ciutadans s'han apropat al lloc de l'atemptat per oferir una habitació de casa seva per passar la nit.

Ariana Grande, que havia d'actuar aquest dijous a Londres, ha anunciat que cancel·la la gira, i a través de Twitter ha mostrat les seves condolences: "Destrossada. Des del fons del cor, ho sento molt. No tinc paraules", ha escrit.