El Consell de Seguretat de l'ONU demana un alto el foc immediat i incondicional a Gaza

Les víctimes mortals a Gaza ja superen el miler des que Israel va iniciar la seva operació contra Hamàs fa tres setmanes

El Consell de Seguretat de l'ONU ha reclamat aquest dilluns a israelians i palestins un "alto el foc humanitari immediat i sense condicions" que es prolongui durant la festivitat àrab de l'Aid al-Fitr i més enllà.

El màxim òrgan de decisió de les Nacions Unides, reunit aquesta matinada de diumenge, ha fet una declaració acordada per tots els seus membres en què fa una crida a les parts del conflicte a treballar per aconseguir un acord que aturi la violència de manera duradora, basat en la proposta de pau plantejada per Egipte.

El text s'ha fet públic després de la breu reunió d'urgència celebrada pels membres del Consell aquesta mitjanit a Nova York.

La declaració expressa el suport a les crides per a un "alto el foc humanitari immediat i sense condicions" que permeti subministrar ajuda a la població, i demana que s'estengui més enllà del període de l'Aid al-Fitr.

A més, reconeix el treball del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, i del secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, que en els últims dies han estat al Pròxim Orient per intentar aturar la violència.

A més llarg termini, el Consell de Seguretat crida les parts a treballar per aconseguir un "alto el foc durador i respectat totalment, d'acord amb la iniciativa egípcia", i recorda la necessitat d'assolir una solució basada en dos estats.

També subratlla que "les instal·lacions civils i humanitàries, incloses les de l'ONU, han de ser respectades i protegides" després que aquesta setmana morissin 17 refugiats palestins en el bombardeig d'una escola de les Nacions Unides a la localitat de Bet Khanun, al nord de Gaza.

La declaració demana, a més, que es permeti "el subministrament immediat d'ajuda humanitària a la població civil palestina" i crida totes les parts a respectar la llei humanitària internacional i a protegir els civils.

En declaracions als periodistes després de la reunió del Consell, el representant palestí davant l'ONU, Riad Mansur, ha lamentat que el Consell de Seguretat no hagi estat capaç d'aprovar una resolució –un document que, a diferència del que s'ha acordat, sí que seria vinculant– per condemnar l'"agressió" israeliana i exigir que s'aturi.

Jordània, en representació dels països àrabs, ha promogut els últims dies un esborrany de resolució que, per ara, no ha estat sotmès a votació.

Segons Mansur, la comunitat internacional ha d'assumir la seva responsabilitat per protegir els palestins de la franja de Gaza, on les víctimes mortals ja superen el miler des que Israel va iniciar la seva operació contra Hamàs fa tres setmanes.

Per la seva banda, l'ambaixador israelià davant l'ONU, Ron Prosor, ha criticat que la declaració del Consell no esmenti Hamàs ni assenyali el dret d'Israel a defensar-se dels atacs.

Prosor, en declaracions als periodistes, ha assegurat que Israel està "cansat" de la "demonització de l'única democràcia de la regió" del Pròxim Orient i ha subratllat que Hamàs és un grup d'"ideologia jihadista" l'objectiu del qual és acabar amb Israel.

El representant israelià ha assenyalat que el seu govern ha acceptat les cinc treves que se li han proposat, mentre que el moviment islamista palestí "les ha rebutjat o violat totes, fins i tot les que ells mateixos van plantejar".

Després de vint dies d'intensos bombardejos israelians per terra, mar i aire, han mort unes 1.100 persones, la gran majoria, civils palestins. D'aquests, més de 800 han mort en els deu dies que fa que dura la incursió terrestre israeliana, que ha desencadenat combats cos a cos en què ja han mort 43 soldats d'Israel i un nombre desconegut de milicians.

Segons xifres de l'agència de l'ONU per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA), prop d'una quarta part de les víctimes totals són nens, i més de dos centenars, dones i ancians.