Itàlia impedeix que un vaixell amb refugiats de Metges Sense Fronteres desembarqui a Lampedusa

L'ONG no havia signat el codi de conducta que el país de la bota va aprovar dilluns

Les autoritats italianes han impedit aquest diumenge que un vaixell de Metges Sense Fronteres (MSF) desembarqui a l'illa de Lampedusa les 127 persones que havia rescatat al mar Mediterrani.

Malgrat que l'embarcació, amb el nom de 'Prudence', no ha pogut ancorar al port perquè ha estat retinguda a 33 milles de l'illa italiana, dues naus de la Guàrdia Costanera italiana han traslladat els refugiats a un port de Lampedusa, tal com ha explicat MSF a través del seu compte de Twitter. 

L'ONG MSF és una de les cinc organitzacions que no va signar el codi de conducta que Itàlia va aprovar dilluns passat per regular les activitats de les organitzacions que rescaten immigrants al Mediterrani davant de Líbia. S'hi va negar perquè considera que la nova normativa, que té el suport de la Unió Europea, va en contra dels seus principis.

Divisió entre les ONG pel nou codi de conducta al Mediterrani

Entre les altres organitzacions que tampoc s'han adherit al codi de conducta, l'alemanya Jugend Rettet va trobar-se amb el mateix problema el 2 d'agost, quan la seva nau, de nom 'Iuventa', va ser retinguda per les autoritats italianes a la costa de Sicília.

Itàlia, preocupada

El ministre de l'Interior italià, Marco Minniti, va subratllar que les ONG que vulguin seguir operant al Mediterrani "hauran de signar el codi de conducta". Fins ara, ho han fet només la catalana Proactiva Open Arms, Save the Children i Moas.  

Itàlia està preocupada per la gestió de la immigració i, per això, el Parlament va aprovar, l'1 d'agost, enviar naus militars a les aigües de Líbia amb l'objectiu de combatre el tràfic de persones.