Kerry arriba a Moscou per pactar amb Putin una sortida a la crisi siriana

El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry és aquest dimarts a Moscou per acostar postures amb el president rus Vladímir Putin sobre el paper de Baixar al-Assad en el procés de transició que les potències internacionals i regionals estan preparant per a Síria.

Kerry posa a punt el terreny per a la tercera ronda de converses prevista per a aquest divendres a Nova York, després de les dues trobades a Viena, sense que per ara hagin participat a les reunions els representants del règim i de l'oposició.

Rússia és un dels principals aliats del dictador sirià, tant en el terreny diplomàtic com en el militar. Després de frenar totes les condemnes contra Damasc al Consell de Seguretat i d'haver estat armant el règim sirià des del principi del conflicte, el govern de Vladímir Putin va començar el 30 de setembre una campanya de bombardejos a petició del mateix Al-Assad que s'ha centrat sobretot a atacar posicions dels rebels que lluiten contra el règim. Moscou vol que sigui el mateix president sirià qui tuteli la transició, mentre que els Estats Units volen un relleu abans, però reclamen la continuïtat del règim. Per la seva banda, Washington i la seva coalició bombardegen posicions de l'Estat Islàmic a Síria des de fa un any, tot i que, com reconeixia dilluns el mateix Barack Obama, els progressos són lents. L'eficàcia dels bombardejos per combatre el grup jihadista és dubtosa.

Abans de la trobada, el ministeri d'Exteriors rus havia respost les crítiques de Washington, que l'acusen de no atacar l'Estat Islàmic sinó els rebels: Moscou, que qualifica de terroristes tots els que s'enfronten a Al-Assad, considera que els Estats Units "separen terroristes bons i dolents".

La reunió la setmana passada a Riad de diversos grups opositors al règim sirià per superar les divisions s'inscriu també en les converses. Una de les claus és la interlocució amb els grups de l'interior del país, i això suposa també un escull entre Moscou i Washington. El Kremlin va rebutjar la reunió de Riad, mentre que la Casa Blanca reclama una definició més clara de quins són els grups legitimats per participar en un hipotètic procés de pau.

El mateix Al-Assad ha rebaixat les expectatives de la reunió de Nova York i ha assegurat que no negociaria amb els grups armats "que tenen el suport dels Estats Units i l'Aràbia Saudita".