On és Kim Jong-un?

L'absència, des de fa 5 setmanes, del líder nord-coreà provoca rumors a nivell internacional

L'absència de Kim Jong-un de l'esfera pública segueix aixecant rumors i sospites. El líder suprem de Corea del Nord, un dels països més hermètics del món, no apareix als mitjans nord-coreans des del passat 3 de setembre, quan va anar a un concert amb la seva dona. La desaparició és evident, ja que Kim, igual que el seu pare i avi, utilitza les aparicions públiques com a mitjà clau de propaganda del règim.

La seva absència ha aixecat rumors de tot tipus entre analistes i experts internacionals. La hipòtesi principal és que Kim tindria problemes seriosos de salut i es trobaria aïllat. De fet, en les seves darreres aparicions públiques, el líder mostrava indicis de coixesa. Una font anònima amb accés al dirigent nord-coreà ha informat aquest dijous a Reuters que pateix una lesió a la cama. Altres fonts indicarien que Kim podria patir gota, com a producte dels seus mals hàbits alimentaris i el seu consum excessiu d'alcohol, així com factors genètics.

Un possible cop d'estat

També corren diverses hipòtesis sobre un cop d'estat secret. Aquests rumors es basen més en especulacions que en evidència, ja que, a banda de l'absència de Kim, no hi ha indicis de moviments a l'interior del país. La premsa del partit del règim, Rodong Sinmun, segueix repartint la propaganda usual sobre el líder, i els oficials número 2, 3 i 4 en la jerarquia van assistir a la cerimònia de tancament dels Jocs Asiàtics a Corea del Sud.

Demà se celebra el 69è aniversari de la fundació del partit nord-coreà. Si Kim no apareix públicament, alimentarà encara més les especulacions sobre la seva salut i sobre un possible canvi de poder al país.