Publicitat
Publicitat

El país vol afiançar el seu reconeixement internacional

Kosovo celebra les primeres eleccions després de la proclamació de la independència


Més de 1,6 milions de kosovars estan convocats avui a les urnes en les primeres eleccions legislatives després de la proclamació unilateral de la independència. Hi concorren 1.265 candidats de 29 partits, incloses 8 formacions sèrbies, cosa que suposa un aprova de foc per a la jove democràcia kosovar. Als comicis s'hi elegiran 120 diputats, 10 d'ells per a la minoria sèrbia i 10 més per a la resta de minories del país. El goven serbi ha instat els 100.000 serbis de Kosovo a boicotejar les eleccions, tot i que els partits serbis del país s'hi presenten. Es preveu que el boicot només tindrà un cert impacte al nord.

Fins ara només 72 estats reconeixen la independència kosovar, i el fet que les eleccions es desenvolupin sense incidents és clau per augmentar aquest suport infernacional. El Partit Democràtic (PDK) de l'actual primer ministre, Hashim Thaci sorgeix com a favorit segons les enquestes, que li dónen el 30% dels vots, dos punts per sobre de la seva principal rival, Isa Mustafa, de la Lliga Democràtica (LKD). Thaci ha fet de la incorporació la UE i l'entrada a l'OTAN els eixos de la campanya.

El partit Autodeterminació, que proposa la unificació amb Albània i la retallada de l'autonomia a la minoria sèrbia, pretén capitalitzar el descontentament per la manca d'avenços en el terreny econòmic del país. Les enquestes estimen que podria obtenir un 16% dels vots. S'espera que l'Aliança per al Futur (AAK), presidida per Rahmush Haradinaj, acusat de crims de guerra pel tribunal de l'Haya,  superi la barrera del 5% per acccedir al Parlament.

Uns sis mil policies, recolzats per les forces de l'OTAN, vigilaran el desenvolupament de les eleccions, mentre uns 32.000 observadors locals i internacionals vetllaran per la transparència del procés.

Etiquetes

Més continguts de