L'ONG badalonina Proactiva Open Arms ha rescatat 143.000 persones a Lesbos

Els seus equips treballen des de fa sis mesos a l'illa grega que s'ha convertit en la principal porta d'entrada de refugiats a Europa 

Fa sis mesos que l'ONG de Badalona  Proactiva Open Arms treballa a l'illa grega de Lesbos en el rescat de les precàries embarcacions carregades de famílies que fugen de la guerra i la violència.E ls seus equips han ajudat a arribar amb seguretat a la costa fins a 143.358 persones, de les quals 10.273 navegaven en embarcacions a la deriva, 475 havien caigut a l'aigua i 9.067 havien quedat atrapades en penya-segats.

Gràcies a una campanya de 'crowdfunding', Proactiva pot comptar amb un equip permanent de 14 persones, 3 embarcacions de rescat, 4 motos aquàtiques i equipament professional. Entre els voluntaris i voluntàries hi ha patrons d'embarcació, pilots d'helicòpter, metges especialitzats en emergències, bombers i altres professionals del mitjà.

Malgrat el fred i la mala mar, més de 153.000 persones han arribat a Europa per mar el 2016. Segons l'Organització Internacional per a les Migracions 456 persones han perdut la vida en el trajecte. "Tots ells escapaven de la guerra, la violència i la persecució en països d'origen com Síria, que entra en el seu sisè any de conflicte armat, l'Iraq i l'Afganistan. Van creuar el mar amuntegats en precàries embarcacions i armilles de nul·la flotabilitat majoritàriament, sempre a mercè de les màfies turques", recorda l'ONG.

Proactiva, juntament amb altres grups de la societat civil, reclama vies segures d'entrada a Europa per a les persones que intenten arribar a Europa.