L'ONU alerta del drama humà de Síria amb tres milions de refugiats

La meitat de la població ha fugit de casa seva

La guerra civil a Síria ha forçat a fugir tres milions de persones , un rècord dramàtic que suposa un milió més que fa un any , segons ha informat avui l' Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats ( ACNUR ).

Malgrat que l'esclat d'altres greus conflictes han desviat l'atenció que el món tenia posada en el de Síria, la marea de civils sirians que fugen no s'atura, tot i que fugir és ara fins i tot més difícil que abans.

"M olta gent ha de pagar suborns als llocs de control que proliferen a les fronteres. Els refugiats que creuen el desert fins a l'est de Jordània estan forçats a pagar als traficants sumes importants , que poden ser de 100 dòlars o més per persona ", assenyala l'organisme de l'ONU.

Després d'anunciar que s'ha arribat al rècord dels tres milions de refugiats sirians, l'ACNUR afirma que això indica que gairebé la meitat de tota la població de Síria ha abandonat la seva llar per salvar la vida, tenint en compte que d'altres 6,5 milions s'han convertit en desplaçats dins el mateix país.

La pressió de l'èxode ha augmentat pel fet que hi ha nous combats , que aquests també es mouen i canvien constantment el front de batalla i deixen noves àrees buides d' habitants.

Refugiats arribats darrerament a Jordània han relatat , per exemple , que van fugir de recents atacs en zones d'Al Raqa i Alep , la primera, dominada pels extremistes del grup Estat Islàmic ( EI), mentre que aquests i les forces del règim sirià es disputen el control de la segona.

En relació amb el terreny guanyat per aquest grup radical sunnita, l'ACNUR va sostenir que el preocupa la sort de centenars de sirians que van quedar atrapats al campament d' Obaidi, a la localitat iraquiana d'Al Qaim, fronterera amb Síria i que es troba des del juliol en mans d'EI.

El personal internacional de l'ACNUR i d'altres entitats estrangeres va haver d'abandonar abans el lloc tant oficines com magatzems–, i ningú ha pogut tornar des de llavors.

Encara, entitats nacionals segueixen aportant certa ajuda, tot i que no és constant.

Més continguts de