L'erupció del volcà de Bali eleva l'alerta aèria i cancel·la desenes de vols

La columna de cendres del volcà Agung ja s'enlaire més de 6.000 metres

L'erupció d'aquest dissabte del volcà Agung a Indonèsia ha elevat l'alerta aèria i ha fet que aquest diumenge s'hagin cancel·leat desenes de vols d'entrada i sortida del país, en una de les principals destinacions turístiques del món.

La columna de fum del volcà s'elevava aquest diumenge a més de 6.000 metres d'altura i les cendres cobrien carreteres, cotxes i edificis a la zona de més a la vora de la muntanya, que és al nord-est de l'illa de Bali. Durant la nit han aparegut a més algunes fotografies en què també es veu lava.

"L'Agung ha entrat en erupció i de moment encara només deixa anar cendra, però hem de seguir atentament l'evolució i ser cautes davant la possibilitat d'una erupció explosiva", ha dit Gede Suantika, de l'agència geològica i de vulcanologia del país.

El núvol de cendra ha obligat aquest diumenge a cancel·lar fins a 32 vols d'Air Asia amb origen o destinació als aeroports de Bali i de Lombok, i a reprogramar altres vols, que se sumen als 20 de cancel·lats aquest dissabte a la nit, la majoria procedents d'Austràlia. Això ha deixat més de 2.000 persones varades a l'aeroport de Bali a l'espera de poder sortir del país.

L'erupció d'un volcà a Bali podria fer recular lleugerament la temperatura global

Les autoritats indonèsies han elevat aquest diumenge el nivell d'alerta de l'aviació a vermell, el màxim, davant de l'increment de l'activitat volcànica. L'Agència Meteorològica d'Indonèsia preveu que els vents portin la cendra en direcció sud-sud-est, és a dir, cap al mar o l'illa de Lombok, que és a uns 50 quilòmetres a l'est de Bali.

L'agència de gestió de desastres del país manté el nivell d'alerta d'erupció en 3 (el màxim és 4) i ha informat de la pluja de cendra en almenys set poblacions de l'illa de Bali. La zona de seguretat s'ha establert entre 6 i 7,5 quilòmetres al voltant del cràter.