Internacional 11/06/2018

El Líban inicia el retorn dels sirians a un país en guerra

Beirut congela els visats al personal de l’ACNUR per criticar la decisió

Ethel Bonet
3 min
Una dona amb els seus fills petits esperant en un dels camps de refugiats libanesos a la frontera amb Síria.

BeirutEl Líban, on un de cada quatre habitants és un refugiat, ha començat a ordenar el retorn dels sirians sense escoltar les advertències de les organitzacions humanitàries que encara no es donen les condicions per garantir la tornada. Per agilitzar el camí de tornada, la Direcció General de la Seguretat General (DGSN), obrirà deu centres d’informació i recepció per a sirians que vulguin tornar a casa. La decisió va ser comunicada a l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), que té registrats més d’un milió de sirians al país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les autoritats libaneses van fer el primer pas a l’abril amb l’organització d’autobusos des de Shebaa, la zona fronterera disputada amb Israel, per traslladar els refugiats fins a Síria. A més, uns 3.000 refugiats sirians a Arsal (fronterera amb Síria) tornaran les pròximes setmanes a la zona de Qalamun, segons va assegurar a l’ARA George Talmas, treballador humanitari i refugiat. “Es tracta de civils que han sigut autoritzats pel règim a tornar perquè no tenen vincles amb l’oposició ni cap assumpte legal pendent”, explica.

Crítiques de l’ONU i la UE

Les agències de l’ONU i la Unió Europea han expressat la seva preocupació per les presses del govern libanès per retornar els sirians. “Qualsevol evacuació de civils ha de ser segura, informada, temporal, de caràcter voluntari i com a últim recurs que inclogui l’elecció de la destinació, el dret de tornar i l’opció de quedar-se, segons el dret internacional humanitari”, van manifestar en un comunicat els dos ens. Aquesta declaració li va caure com una galleda d’aigua freda al president libanès, Michel Aoun, sobretot la part que fa referència a l’“opció de quedar-se” perquè, segons la Constitució libanesa, “l’Estat rebutja el reassentament de qualsevol refugiat”.

Ara, a més, el ministre d’Exteriors en funcions, Gebran Bassil, va ordenar divendres passat la congelació de la renovació de visats del personal de l’ACNUR fins a nou avís, en considerar que l’agència està “espantant” els sirians “amb les seves preguntes i comentaris perquè no tornin al seu país”. En les últimes setmanes, els representants de l’ACNUR han començat a reunir-se amb els que estan disposats a tornar per assegurar-se que la seva decisió és voluntària. Però la voluntat no és un requisit suficient, i per poder sol·licitar el retorn el refugiat ha de tenir tota la documentació en regla: permís de residència al Líban, partida de naixement i certificats diversos -de matrimoni, escolar, del registre de la propietat i un altre conforme no es tenen comptes pendents, com ara el servei militar.

Des del mes passat circula un comunicat del govern sirià en què se sol·licita als refugiats que vagin a l’ambaixada del país d’acollida per “posar al dia” els documents i altres assumptes legals com l’absentisme militar. No obstant, molts sirians desconfien de les intencions de les autoritats de Damasc. “No hi ha amnistia per als desertors, si t’atrapen t’executen. ¿On tornaran els refugiats si mig país està destruït i l’altre mig segueix en guerra?”, es pregunta Ali Khedr, coordinador de l’ONG Syrian Eyes.

Mentre el govern libanès vol desfer-se dels refugiats sirians, un controvertit decret presidencial ha donat la nacionalitat libanesa a figures del règim sirià que són a la llista de persones sancionades pels Estats Units. A la coneguda com la llista de l’escàndol es troben, entre d’altres, l’empresari multimilionari Samer Foz, director general d’Aman Holding Company i assessor econòmic del president Baixar al-Assad. També hi ha la família de l’exministre Hani Murtada, així com el seu fill Mazen, que supervisa els assumptes del santuari Sayed Zeinab, que rep fons de l’Iran.

stats