VENEÇUELA
Internacional 16/07/2017

L’oposició a Maduro convoca un referèndum

Sense validesa jurídica ni suport del govern, s’hi pregunta pel suport a les eleccions constituents

Marta Rodríguez
2 min
Propaganda de l’Assemblea Nacional en un barri popular de Caracas.

BarcelonaLa crisi veneçolana té avui una cita amb les urnes en la primera de les dues consultes previstes al país en els pròxims quinze dies. Són dues convocatòries on, segons els analistes, el resultat segurament és el menys important, però l’oposició i l’oficialisme s’hi juguen gran part del seu prestigi i mesuraran la seva força en un moment de polarització tant als carrers com a les institucions. En els 106 dies que fa que duren les protestes, ja han mort un centenar de persones en actes dels dos sectors rivals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’Assemblea Nacional ha convocat avui un referèndum popular per consultar a la ciutadania si està d’acord amb les eleccions constituents que s’han de celebrar el 30 de juliol. El problema és que el referèndum l’impulsa la coalició opositora MUD, amb majoria parlamentària des de les eleccions del desembre del 2015, i que el govern de Nicolás Maduro no té cap intenció de reconèixer-ne el resultat ni encara menys de legitimar-lo. “És un acte polític, gairebé simbòlic, en cap cas jurídic, que ha de permetre que la gent parli amb tothom”, indica des de Caracas Luz Mely Reyes, directora i cofundadora d’ Efecto Cocuyo, un mitjà independent online de reporterisme i anàlisi. En efecte, per a la consulta l’executiu bolivarià s’ha negat a cedir col·legis electorals i urnes, ni tan sols vol donar el cens, cosa que en paraules de la periodista és un “despelote total ”. Així que l’èxit o el fracàs de la iniciativa s’ha de llegir en clau de la mobilització que suscitarà. Segons la periodista, deixarà una fotografia clara d’on té més suport l’oficialisme i on punxa l’oposició.

La lupa internacional

El referèndum és l’intent de la MUD de frenar o de posar el focus internacional en el seu rebuig a la convocatòria de les eleccions constituents de la setmana vinent. De les urnes n’han de sortir els parlamentaris encarregats de redactar la nova Constitució del país i substituir la que el 1999 va aprovar en circumstàncies semblants l’expresident Hugo Chávez. Per a aquesta jornada, l’oposició no ha presentat ni tan sols un candidat, cosa que evidencia les seves expectatives d’acceptar uns resultats que, sobre el paper, acabarien amb les funcions de l’Assemblea Nacional. En aquesta cita, a diferència del referèndum, la Comissió Electoral ha autoritzat la celebració de les eleccions argumentant que estan previstes a la Carta Magna encara vigent.

Per a Luz Mely Reyes, Maduro i l’oficialisme han vist en les eleccions constituents una via per ajornar sense data els comicis regionals i locals. A més, la periodista denuncia que la consulta oficial encara ha dividit més la societat i com que és un “procés irregular” és una “amenaça al poc que queda de democràcia representativa”.

Així que independentment del resultat d’avui, els comicis del dia 30 són una falsa segona volta perquè no són consultes equiparables ni en la forma ni en el fons. “A Veneçuela el sentiment generalitzat, de chavistes i opositors, és el descontentament”, apunta Reyes, per a qui l’única sortida és que el “govern cedeixi” si vol seguir sent “democràtic”.

stats