Internacional 21/11/2017

Robert Mugabe dimiteix

El president de Zimbàbue cedeix a les pressions i envia la seva carta de dimissió al Parlament

Ara
2 min
Mugabe en una imatge d'arxiu de l'any 2012 durant una desfilada militar a Harare

BarcelonaEl que fins aquest dimarts, i durant més de trenta anys, ha sigut el president de Zimbàbue, Robert Mugabe, ha cedit finalment a les pressions internes i ha presentat la seva dimissió al Parlament. El seu propi partit, el ZANU-PF, l'havia defenestrat de la formació i havia iniciat aquest mateix dimarts el procés per una moció de censura que pretenia fer-lo fora.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els diputats de la cambra van desfermar la seva alegria quan el portaveu del Parlament, Jacob Mudenda, va anunciar que havia rebut la missiva de Mugabe, on el dictador deia que dimitia "voluntàriament".

Mugabe, de 93 anys, s'havia mostrat contrari a deixar el poder, que ostentava des del 31 de desembre del 1987. Diumenge a la nit l'encara president llavors va aparèixer a la televisió nacional per anunciar la seva intenció de presidir el congrés del ZANU-PF del desembre.

Durant el discurs, que va durar poc més de 15 minuts i en què va estar rodejat de generals, Mugabe va afirmar que era “conscient” de les “preocupacions” que hi havia al seu partit i en molts sectors de la societat després de la presa de control dels militars del país, però, per a sorpresa de tothom, no va dimitir.

Aquell mateix dia, des del seu propi partit es va insinuar que el president no s'havia ajustat al guió i que, per tant, hauria de ser apartat del poder. Aquest dimarts, el ZANU-PF ha celebrat amb diversos missatges a Twitter la dimissió del seu president i ha anunciat l'inici d'una "nova era".

El ZANU-PF ha donat la benvinguda a la resignació de Mugabe i ha afegit que "sisplau, marxi amb la Grace", en referència a la dona del dirigent. Grace Ntombizodwa Marufu, nom de soltera de Grace Mugabe, la dona del president, ha sigut des de bon principi al nucli de la revolta militar i política a Zimbàbue.

Dirigent del ZANU-PF de 52 anys, Grace es perfilava com el relleu al seu marit, i a tal efecte va propiciar la dimissió del vicepresident Mnangagwa. Aquest moviment i el creixent poder de la primera dama no van caure bé entre la vella guàrdia del partit i l'exèrcit, cosa que va precipitar la crisi.

Sense alternativa a la dimissió

Ni l'oposició, ni el seu partit ni els seus correligionaris han deixat altra opció a Robert Mugabe que la dimissió. Aquest mateix dimarts al matí l'antic vicepresident de Zimbàbue, Emmerson Mnangagwa, destituït fa dues setmanes per recomanació de la dona del president, ha dit: "Convido el president Mugabe a tenir en compte les crides llançades pel poble per la seva dimissió, de manera que el país pugui avançar i preservar la [seva] herència". Mnangagwa ha fet aquestes declaracions a través d'un comunicat emès des d'un indret desconegut, on es trobaria per por de represàlies del fins ara president.

Aquesta tarda, i a instàncies del ZANU-PF, el Parlament havia aprovat una resolució que obligava Mugabe a dimitir en virtut de l'article 97 de la Constitució. El partit donava 24 hores a Mugabe per dimitir, un termini que no s'ha complert per la dimissió prematura del president.

Qui serà el nou president?

Tot i que Robert Mugabe no ha designat cap successor i la seva carta de dimissió no citava cap nom, el ZANU-PF ha piulat la fotografia de l'exvicepresident Mnangawa amb el text: "Camarada president E.D. Mnangawa"

stats