Internacional 04/09/2013

El Senat dels Estats Units estudia autoritzar un atac a Síria de 60 dies i sense tropes sobre el terreny

Obama suma adhesions i s'assegura l'aval del Congrés a l'operació militar de cara a la votació de la setmana que ve

Agències
2 min

WashingtonEl Senat nord-americà ha aprovat aquest dimecres un esborrany de resolució que avala un atac a Síria. El document autoritza una acció militar durant 60 dies i sense que això impliqui tropes sobre el terreny.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El text provisional deixa la porta oberta perquè les operacions s'estenguin durant 30 dies més, segons han informat fonts del Senat al diari 'The Washington Post'.

La resolució, que podria ser adoptada aquest dimecres mateix pel Comitè de Relacions Exteriors del Senat, i votar-se després en el ple, prohibeix explícitament el desplegament de tropes de terra a excepció de petites missions de rescat davant d'una emergència.

Així mateix, la cambra exigiria a Obama un pla amb una "solució diplomàtica per posar fi a la violència a Síria", en línia amb el compromís de la Casa Blanca de no implicar-se en la guerra civil siriana i seguir buscant una sortida política al conflicte.

El mateix comitè ha mantingut una audiència de gairebé quatre hores amb el secretari d'Estat, John Kerry, el secretari de Defensa, Chuck Hagel, i el cap de l'estat major conjunt, Martin Dempsey, per debatre la necessitat d'una resposta al règim sirià de Baixar al-Assad per haver causat la mort de més de 1.400 persones amb armament químic el passat 21 d'agost, fet que Washington considera provat.

El comitè, presidit pel senador demòcrata Robert Menéndez, podria votar la resolució aquest dimecres, mentre que la votació en el ple podria fer-se a començaments de la setmana que ve.

Posteriorment, haurà de votar-se a la Cambra de Representants, que, com el Senat, sembla inclinar-se per accelerar els tràmits que permetin actuar militarment al més aviat possible.

Obama obté el suport clau de dos líders republicans per atacar Síria

El president dels EUA, Barack Obama, va sumar aquest dimarts el suport als seus plans per atacar Síria de dos destacats líders republicans: el president de la Cambra de Representants, John Boehner, i el líder de la majoria en aquesta institució, Eric Cantor.

Boehner va dir aquest dimarts que donarà suport a Obama per intervenir militarment a Síria i va instar els altres membres del partit que facin el mateix.

La veu dels demòcrates

La líder dels demòcrates a la Cambra, Nancy Pelosi, va dir que buscar el suport dels congressistes era una bona opció, però no necessària, i va afegir que està esperançada que la societat nord-americana acabi "convençuda" sobre una possible acció militar. Pelosi va advertir, però, que dins del partit demòcrata hi ha sectors que no estan convençuts sobre un possible atac militar a Síria. "El president Obama no va escriure la línia vermella. La història de la línia vermella es va escriure fa dècades", va dir Pelosi.

stats