Polèmica per la proposta de dos científics francesos d'assajar vacunes per al covid-19 a l'Àfrica

El director de l'OMS denuncia la "mentalitat colonial" darrere dels comentaris

Indignació i incredulitat a la proposta de dos doctors francesos que suggerien que l'Àfrica fos el "terreny de proves" d'una eventual vacuna contra el covid-19. La  idea va sorgir en una conversa televisiva entre tots dos professionals en què  coincidien en què els africans serien bons subjectes per a comprovar l'eficàcia d'un medicament, de la mateixa manera es fan proves sobre la sida amb prostitutes. 

"Si puc ser provocador, ¿no hauríem de fer aquest estudi a l'Àfrica, on no hi ha mascaretes, no hi ha tractament ni cures intensives, com es va fer amb alguns estudis sobre la sida en què es feien proves amb prostitutes perquè estan més exposades [al ViH]?", va preguntar el cap de cures intensives de la UCI de l'hospital Cochin de País, Jean-Paul Mira. Lluny de rebatre'l, el seu interlocutor Camille Locht, responsable  de recerca de l'Institut Nacional de Salut i Recerca Mèdica a Lilla, li va semblar una idea encertada. "Tens raó. Estem pensant en paral·lel en un estudi a l'Àfrica amb aquest mateix tipus d'enfocament, però això no treu que puguem pensar en un estudi també a Europa i Austràlia al mateix temps".

La conversa entre tots dos va saltar de les pantalles franceses a les xarxes socials de tot el món i els internautes s'han escandalitzat acusant els dos científics en qüestió de "racistes" fins al punt que van haver de sortir per disculpar-se públicament i van assegurar que les seves paraules havien estat "mal interpretades". La polèmica també ha fet el salt a l'OMS i el seu director, l'etíop Tedros Adhanom, en una roda de premsa i sense citar els dos científics, ha titllat la idea d'una "ressaca d'una mentalitat colonial" i hi ha expressat la seva "més contundent repulsa" pel que ha dit que és "una vergonya i un horror sentir en ple segle XXI i per part de científics aquest tipus de comentaris", ha insistit. Adhanom ha assegurat que impedirà que l'Àfrica sigui un gran laboratori.

Però més enllà de la polèmica i de l'onada de crítiques, té sentit començar a testar una vacuna en un continent on hi ha només 10.000 contagiats diagnosticats i 500 morts certificades? Els epidemiòlegs ho dubten perquè no hi ha prou casos per poder generalitzar en l'assaig. El coronavirus va arribar més tard a l'Àfrica però avança i ja es troba a 51 dels 54 països i, a falta de sistemes sanitaris prou forts per resistir l'allau de pacients registrats a Europa, els governs han apostat bàsicament per la prevenció i fa dies que la majoria han decretat confinaments i restriccions de moviments de persones, malgrat les dificultats per al seu compliment d'una societat que viu en infrahabitatges i s'ocupa en l'economia informal i no té accés a sistema sanitaris.

Les xarxes s'han omplert de queixes per la idea francesa i en hastags es proclama que ni l'Àfrica és laboratori ni els africans uns conillets d'índia. Futbolistes com l'ivorenc Didier Drogba i el camerunès Samuel Eto'o han liderat la protesta amb missatges a les xarxes que han circulat ràpidament fins a fer-se virals.