Putin exigeix posar fi als assassinats "polítics" com el de Nemtsov

L'oposició russa no acusa el Kremlin de prémer el gallet o encarregar l'assassinat, sinó de plantar la "llavor de l'odi" contra els que critiquen l'annexió de Crimea i s'oposen a la ingerència militar a Ucraïna

El president rus, Vladímir Putin, ha exigit aquest dimecres al ministeri de l'Interior prevenir assassinats polítics com el del dirigent liberal opositor, Boris Nemtsov, tirotejat divendres davant el Kremlin. "Cal prestar la major de les atencions als crims de gran ressonància, inclòs els de caire polític. Em refereixo al descarat assassinat de Boris Nemtsov en ple centre de la capital", ha dit Putin, citat per les agències locals.

En una intervenció davant la plana major d'Interior, Putin ha afegit que "cal lliurar d'una vegada per totes a Rússia de la vergonya i de tragèdies" com la que ha vist i patit recentment. El cap del Kremlin ha demanat una millora dels índexs d'esclariment de crims, "tant de nous com dels comesos en anys anteriors". "Sobre això, efectivament, necessitem un canvi radical", ha dit.

Putin ha alertat sobre l'augment en un 15% dels delictes de caire extremista i ha afegit: "Els extremistes enverinen la societat amb el verí del nacionalisme bel·ligerant, la intolerància i l'agressió". "Al que això pot portar, ho veiem clarament en l'exemple de la veïna Ucraïna", ha afegit.

El passat dissabte, en un telegrama dirigit a la mare de l'opositor, Putin va prometre que "es farà tot el possible perquè organitzadors i autors materials d'aquest assassinat rebin el seu merescut càstig". A més, ha destacat que Nemtsov "va deixar la seva empremta en la història de Rússia, en la política i la vida social". "Li va tocar treballar en llocs importants en un difícil període de transició per al nostre país", ha afegit el president rus, per destacar que Nemtsov "sempre va declarar oberta i honestament la seva posició i va defensar els seus punts de vista".

Els coreligionaris de Nemtsov no acusen el Kremlin de prémer el gallet, ni si tan sols d'encarregar l'assassinat, sinó de crear el caldo de cultiu per al crim en plantar la "llavor de l'odi" contra els que critiquen l'annexió de Crimea i s'oposen a la ingerència militar a Ucraïna.

Nemtsov, de 55 anys, va ser assassinat amb quatre trets a l'esquena la mitjanit de divendres passat mentre passejava amb una amiga per un dels ponts sobre el riu Moskva, a prop del Kremlin.  Desenes de milers de persones es van acomiadar ahir de l'opositor després de participar diumenge en una multitudinària marxa en la seva memòria pels carrers de Moscú.