DRETS HUMANS
Internacional 17/12/2015

“Raïf Badaui és una veu lliure en un país de pensament únic”

La dona del bloguer saudita va recollir ahir el premi Sàkharov

Anna Moyà
3 min
“Raïf Badaui és una veu lliure  en un país de pensament únic”

Barcelona“Si pogués tornar enrere demanaria al meu marit que fes exactament el mateix. Li diria: «Escriu, escriu»”. Amb aquestes paraules Ensaf Haidar recollia ahir a Estrasburg el premi Sàkharov que el Parlament Europeu ha concedit al seu marit, Raïf Badaui, i defensava, sota qualsevol conseqüència, la llibertat d’expressió. La defensava tot i que per aquesta causa Badaui porta més de tres anys empresonat a l’Aràbia Saudita: n’hi queden set més i durant la condemna rebrà 1.000 fuetades.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mentre el seu marit és a la presó, Haidar viu al Canadà, asilada, amb els seus fills. Va haver de marxar de casa perquè havia rebut amenaces de mort. Ahir, abans de començar el seu discurs davant el ple, la dona de Badaui va demanar de fer un minut de silenci en memòria de les víctimes caigudes a França i “a tants altres llocs”. “Aquest és el gran desig del meu marit”, va assegurar. Després, va citar una frase d’un article del guardonat: “La llibertat d’expressió és l’aire que respira tot pensador, el combustible que ens fa pensar i treballar”.

Promoure la llibertat d’opinió

Escriptor, bloguer i activista, Badaui viu empresonat per haver obert el blog Free Saudi Liberals el 2008, on la gent era lliure d’opinar sobre política o qualsevol altra qüestió social. Les autoritats saudites el van acusar el 2012 d’haver instigat la població a través d’aquesta web a parlar contra l’islam. Van tancar el blog i el van condemnar a una pena de 10 anys, a 1.000 fuetades i a una multa d’un milió de rials saudites (243.000 euros, aproximadament). Diverses organitzacions van denunciar un judici ple d’irregularitats. Segons Amnistia Internacional, el blog de Badaui es limitava a recollir opinions que demanaven la separació entre estat i religió.

“El Raïf és un esperit lliure. Una veu lliure en un país de pensament únic”, va dir ahir Haidar, que va atacar durament l’Aràbia Saudita i va explicar que el seu marit “no és més que un pensador musulmà que ha rebutjat formar part del ramat que segueix aquells que governen amb lleis injustes i tiràniques”. “L’intel·lectual àrab, si és un lliurepensador, sempre ha hagut de retorçar-se per poder fer arribar el seu missatge, perquè la societat pensa que el lliure pensament s’allunya de la religió”, va afegir.

Badaui, que va començar una vaga de fam fa una setmana, va rebre els 50 primers cops de fuet el gener passat davant d’una mesquita on hi havia congregades un centenar de persones. Llavors, la pressió internacional va aconseguir aturar temporalment la condemna, tot i que, segons les autoritats locals, la pausa en el càstig va ser deguda a raons mèdiques. Des de llavors, l’Aràbia Saudita no ha donat més explicacions.

El president del Parlament Europeu (PE), Martin Schulz, va ser l’encarregat de presentar i lliurar el premi Sàkharov per la llibertat de consciència, que l’ens concedeix anualment a un personatge o organització que defensa els drets humans. L’any passat el guardonat va ser el metge congolès Denis Mukwege i el 2013 el premi va ser per a la pakistanesa Malala Yousafzai, premi Nobel de la pau 2014.

Per a Schulz, “Badaui s’ha convertit en un símbol i una inspiració per a tots els que lluiten a favor dels drets fonamentals”. El president del PE va criticar que l’Aràbia Saudita hagi sigut escollida per formar part del Consell de Drets Humans de l’ONU i alhora no garanteixi la llibertat d’expressió dels seus ciutadans. També va demanar al rei del país que indulti Badaui i altres presos de consciència, com Mohammed al-Nimr, condemnat a mort. D’altra banda, la presidenta de la subcomissió de Drets Humans del Parlament Europeu, Elena Valenciano, va reconèixer ahir que “hi ha hagut pressions perquè Badaui no fos el guanyador del premi”.

En acabar la cerimònia, Ensaf Haidar va col·locar el guardó del seu marit sobre un cadira buida. Mentrestant, ella subjectava amb les mans una fotografia de Raïf Badaui, el protagonista absent, símbol de la defensa dels drets humans.

stats