Internacional 09/09/2013

L'aliat de Putin guanya l'alcaldia de Moscou amb un resultat ajustat

L'opositor Aleksei Navalni, amb un terç dels vots, es queda a les portes d'una segona volta i denuncia "irregularitats"

Efe
1 min
NOVA FIGURA EN EL PANORAMA POLÍTIC RUS 
 Conegut com el bloguer anticorrupció per haver publicat els draps bruts del partit de Putin, Rússia Unida, Navalni celebrava ahir un resultat sorprenent. S'ha pogut presentar després que al juliol el posessin en llibertat mentre esperava  el recurs a la seva condemna. Els suports que ha recollit són un vot de càstig contra el sistema.

MoscouL'alcalde de Moscou en funcions, Serguei Sobianin, i estret aliat del president rus, Vladímir Putin, ha guanyat les eleccions municipals d'aquest diumenge amb un 51,3%, segons xifres governamentals. Aquest 1,3% per sobre de la meitat li evita una segona ronda.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El seu contrincant i opositor al Kremlin Aleksei Navalni ha obtingut el 27,2% dels vots, un resultat amb el qual no està d'acord i que considera "falsificat". La participació s'ha situat al voltant del 32%.

Navalni ha assegurat que hi ha hagut "serioses violacions" per garantir que Sobianin obtingués la majoria absoluta i que en realitat ha guanyat prou vots per obtenir una segona ronda, tal com demostren els seus sondejos a peu d'urna.

L'oposició convoca una manifestació aquesta tarda

És per això que el blogaire i activista ha convocat una manifestació per a aquest dilluns a la tarda i reclama un recompte de vots. Navalni va ser acusat de frau fiscal el juliol passat i va quedar en llibertat provisional per poder presentar-se a les eleccions, en un intent del Kremlin de legitimar els comicis.

Fa deu anys que la capital russa no celebrava unes eleccions, ja que Putin va abolir els comicis municipals el 2004 per augmentar el control federal. Sobianin va ser designat alcalde el 2010 a proposta del llavors president, Dmitri Medvédev.

Per legitimar-se en el càrrec, Serguei va decidir avançar les eleccions després que milers de moscovites sortissin al carrer per denunciar frau electoral en les parlamentàries i presidencials de 2011 i 2012, respectivament.

stats