Internacional 04/03/2014

L'OTAN adverteix a Moscou de "les greus implicacions" que pot tenir si "segueix violant la sobirania" d'Ucraïna

Ambaixador rus es reunirà demà amb el secretari general de l'OTAN per abordar la situació ucraïnesa

Efe
3 min

Brussel·les/AnkaraEl Consell de l'Atlàntic Nord, el màxim òrgan de decisió de l'OTAN, ha assegurat aquest dimarts que Rússia "segueix violant la sobirania i integritat territorial d'Ucraïna" i l'ha advertit de les "greus implicacions" que suposa això.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Tot i les repetides peticions de la comunitat internacional, Rússia segueix violant la sobirania i integritat territorial d'Ucraïna, i continua violant els seus compromisos internacionals", ha afirmat el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, al final d'una reunió sol·licitada per Polònia.

Segons Rasmussen, "aquests esdeveniments presenten greus implicacions per a la seguretat i estabilitat de l'àrea euroatlàntica".

Polònia va invocar el dilluns l'article IV del Tractat Atlàntic per convocar aquesta reunió, el qual preveu que l'OTAN cridi a consultes els seus membres a fi de debatre la necessitat de preparar-se per a una eventual defensa del territori d'un dels membres si veuen amenaçada la seva integritat territorial, independència política o seguretat.

Polònia, veïna d'Ucraïna, tem que el conflicte en aquell país pugui tenir alguna repercussió en territori polonès.

Rasmussen ha assegurat que els països de l'OTAN "es mantenen units en un esperit de forta solidaritat en aquesta greu crisi".

"Ens comprometem a intensificar la nostra rigorosa avaluació en curs sobre les implicacions d'aquesta crisi per a la seguretat de l'Aliança ", ha assenyalat, i alhora ha apuntat que ho faran "en estreta coordinació i consulta". A més, ha ressaltat que continuaran "consultant Ucraïna dins de la Comissió OTAN-Ucraïna".

També ha destacat que seguiran "recolzant tots els esforços constructius per a una solució pacífica a l'actual crisi, d'acord amb la llei internacional".

Rússia i l'OTAN es reuniran demà per abordar la situació d'Ucraïna

L'ambaixador rus davant l'OTAN, Alexander Grushko, ha acceptat aquest dimarts reunir-se demà amb Rasmussen per abordar la situació a Ucraïna, després del desplegament de tropes russes a la regió autònoma ucraïnesa de Crimea.

"Rússia ha acceptat el suggeriment d'Anders Fogh Rasmussen de convocar una reunió extraordinària del Consell OTAN -Rússia demà per discutir la situació a Ucraïna", ha informat la portaveu de l'Aliança Oana Lungescu.

Per la seva part, Grushko considera que la iniciativa polonesa de convocar una reunió de l'OTAN "alimenta les tensions" i mostra la permanència d'una mentalitat "a l'estil de la Guerra Freda", segons ha dir als mitjans del seu país.

Rasmussen ja va apuntar diumenge que els aliats s'estaven plantejant convocar una reunió del Consell OTAN -Rússia, un fòrum de consultes i cooperació entre l'OTAN i Moscou establert a Roma el 2002. Aquest Consell és també la base formal de les relacions entre ambdues parts i conté un mecanisme de consultes, cooperació i decisions conjuntes, en què els Estats aliats i Rússia aborden assumptes de seguretat d'interès comú.

Aquesta reunió es produirà en la vigília que els caps d'Estat i de Govern de la UE celebrin dijous una cimera extraordinària a Brussel·les en la qual podrien adoptar mesures restrictives contra Rússia si aquesta no fa passos per rebaixar la tensió a Ucraïna, una possibilitat plantejada dilluns pels ministres d'Exteriors dels Vint.

Vuit caces turcs persegueixen a un avió rus que sobrevola el Mar Negre

D'altra banda, les Forces Aèries de Turquia van enviar el dilluns vuit caces de combat F -16 per seguir un avió rus de vigilància aèria que es va aproximar al seu espai aeri al Mar Negre, ha informat aquest dimarts l'exèrcit del país euroasiàtic.

L'incident va passar dilluns, quan l'avió rus de vigilància aèria estava sobrevolant l'espai aeri internacional sobre el Mar Negre en paral·lel a la costa de Turquia, segons ha explicat l'Estat Major turc en un comunicat.

La situació no va passar a majors i els caces turcs es van limitar a seguir des de la distància i des del seu espai aeri l'avió rus.

La península de Crimea, situada al nord del Mar Negre, és el centre d'una disputa entre Rússia i les noves autoritats ucraïneses que han pres el relleu al deposat president Víktor Ianukóvitx.

Turquia, membre de l'OTAN des de 1952, té desplegats a la seva frontera sud diverses bateries de míssils Patriot, facilitats per l'Aliança i destinats a la defensa contra míssils i aeronaus procedents de territori sirià.

stats